Covid 19-patiënten op spoedgevallen in het Europaziekenhuis in Etterbeek in januari 2020. (Archiefbeeld)
© Belgaimage | Covid 19-patiënten in het Europaziekenhuis in Etterbeek. (Archiefbeeld)

Ziekenhuizen moeten meer plaats vrijhouden voor covidpatiënten

© Belga
26/10/2021

Door de toename van het aantal covidpatiënten moeten de ziekenhuizen progressief over twee weken opnieuw opschalen naar fase 1A van het 'Surge Capacity'-plan. Een brief in die zin is dinsdagnamiddag verzonden naar de verschillende instellingen door het Comité Hospital & Transport Surge Capacity. Brusselse ziekenhuizen zitten in de praktijk al in een hogere fase.

Op 26 oktober worden in de Belgische ziekenhuizen 1.312 COVID-patiënten verzorgd waarvan 260 op intensieve zorg, aldus de brief die Belga kon inkijken. De totale bezettingsgraad van IZ-bedden door covidpatiënten in tien ziekenhuizen is opnieuw boven de 25 procent uitgekomen. "De prognosemodellen suggereren dat deze opwaartse trend zich de komende vier weken zal voortzetten en dat we begin volgende week de 300 covidpatiënten op IZ-afdelingen zullen overschreden hebben en de IZ-capaciteit van fase 0 dus volledig benut zal zijn," aldus het comité.

Fase 1A houdt in dat 25 procent van de erkende IZ-capaciteit gereserveerd moet worden voor COVID-19-patiënten. De algemene ziekenhuizen van de intercommunale Vivalia (Marche-en-Famenne, Libramont, Bastenaken en Aarlen) hebben maandag die knoop al doorgehakt.

De veralgemeende overgang naar fase 1A van het plan was aanvankelijk gepland voor 15 september, maar dat besluit werd uitgesteld vanwege de geringe toename van het aantal coronapatiënten op dat moment.

In Brussel, waar de gezondheidstoestand al lange tijd ernstiger is dan in de rest van het land, is het nooit mogelijk geweest om te zakken onder fase 1B, waarbij 50 procent van de IZ-bedden wordt gereserveerd voor covidpatiënten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie