Ziekenhuizen moeten toch geen extra bedden vrijhouden voor covidpatiënten

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette.

De ziekenhuizen in ons land moeten toch niet tegen morgen/woensdag een kwart van hun bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten. Het Hospital Transport Surge Capacity Comité heeft die vraag laten vallen, bevestigt de FOD Volksgezondheid aan Belga.

Omdat het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 vorige week onafgebroken de hoogte in ging, besliste het HTSC om de ziekenhuizen te vragen om over te gaan naar fase 1A van het spreidingsplan. Concreet betekent dat dat ze tegen 15 september 25 procent van de bedden op hun afdelingen intensieve zorg zouden vrijhouden voor coronapatiënten. De vraag werd gesteld uit voorzorg, om te vermijden dat ziekenhuizen hun capaciteit zouden moeten opschalen, wanneer het eigenlijk al te laat is.

Maar de toename van het aantal ziekenhuisopnames van de afgelopen weken zet zich op dit moment niet in hetzelfde tempo door. Het Hospital Transport Surge Capacity Comité heeft daarom dinsdag beslist om de algemene vraag om op te schalen op te schorten, bevestigt de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Het staat ziekenhuizen wel altijd vrij om uit eigen beweging op te schalen als ze dat nodig vinden.

Weinig verschil in Brussel

Veel Brusselse ziekenhuizen moesten in de praktijk al meer ziekenhuisbedden vrijhouden voor covidpatiënten. Dat komt doordat aantal ziekenhuisopnames in het Gewest hoger is dan elders. Voor deze ziekenhuizen maakt de veranderde opvatting van het HTSC dus weinig verschil. In twaalf ziekenhuizen in Brussel steeg de bezetting op intensieve zorg vorige week bijvoorbeeld al boven de 25 procent uit, waardoor niet-dringende reguliere zorg daar uit noodzaak opnieuw moest worden uitgesteld.

Het HTSC blijft de situatie de komende dagen van nabij opvolgen. Indien nodig zal er toch worden opgeschaald naar fase 1A, stelt een woordvoerster van de FOD. Bovendien blijft het Comité wel bij de vraag om vanaf 18 september opnieuw opnames van coronapatiënten in het weekend te beginnen registreren. Dat werd een tijdje losgelaten om het personeel extra administratieve last te besparen, maar wordt nu dus toch weer ingevoerd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?