Zwanger in Brussel stopt tijdelijk met bevallingsbegeleiding

Mats Buelinckx
03/06/2021

Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel stopt voor minstens zes maanden met het begeleiden van bevallingen. Door een gebrek aan ervaren vroedvrouwen is de druk onhoudbaar. "Vroedvrouwen moesten zo'n 15 nachten per maand beschikbaar zijn."

De Nederlandstalige eerstelijnszorg in Brussel slaakt een noodkreet. Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel (ZIB) stopt vanaf oktober met het begeleiden van bevallingen en gaat zich focussen op pre- en postnatale consultaties, huisbezoeken, infosessies en borstvoedingsondersteuning. Door een structureel tekort aan ervaren vroedvrouwen heeft de organisatie beslist om bevallingsbegeleiding met minstens zes maanden te pauzeren.

"Veel studenten komen in hun opleiding vroedkunde enkel met het standaardtraject in aanraking," vertelt Maud Vanwalleghem van Zwanger in Brussel. "Eerstelijnszorg wordt niet genoeg belicht en is soms intimiderend voor jonge vroedvrouwen. Ze zouden thuisbevallingen eng vinden, gewoon omdat er niet genoeg blootstelling aan is tijdens de opleiding."

"Het is ook een job die 24/7 beschikbaarheid vraagt omdat er in kleine teams gewerkt wordt. Dat vraagt veel energie. Sommige ZIB-vroedvrouwen waren het afgelopen jaar gemiddeld 15 nachten per maand van wacht, en dat naast hun fulltime job overdag. Dat betekent dat je constant met een oog open slaapt."

Gebrek aan erkenning

"Daarbovenop komt dan nog eens een gebrek aan respect en erkenning," gaat Vanwalleghem verder. "En dat heeft een grote impact op de verloning en het statuut van zorgverleners in de eerstelijnszorg. Ook is het moeilijk om Nederlandstalige vroedvrouwen te vinden in Brussel die meertalig zijn. Er wordt van hen verwacht dat ze een bevalling kunnen begeleiden in het Nederlands, Frans en Engels."

De vroedvrouwenpraktijk zorgt wel nog steeds voor persoonlijke begeleiding voor betrokken koppels wiens zwangerschap na oktober 2021 niet meer met ZIB kan plaatsvinden. "Het is belangrijk dat de patiƫnten ons blijven contacteren, zodat we hen naar de beste zorg kunnen doorsturen," aldus Vanwalleghem. "Voor sommige zal dat het ziekenhuis zijn, voor andere een doula of een Franstalige vroedvrouwenpraktijk."

Minimaal zes maanden

Of Zwanger in Brussel na een pauze van zes maanden opnieuw bevallingsbegeleiding zal aanbieden, is nog een vraagteken. "Als er zich nieuwe mensen aanbieden, kunnen we daarover praten. Maar we gaan ons niet in hetzelfde scenario storten. We kunnen geen garantie geven, en dat is zeer pijnlijk," besluit Vanwalleghem.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni