'Zwanger in Brussel' laat vrouwen veilig bevallen in B&B

© Pxhere

De internationale dag van de vroedvrouw, die vandaag gevierd wordt, staat dit jaar volledig in het teken van de coronacrisis. Vroedvrouwenpraktijk 'Zwanger in Brussel' grijpt het moment aan om een samenwerking te lanceren met een Bed and Breakfast (B&B), waar toekomstige moeders in alle veiligheid en zonder risico op een coronabesmetting kunnen bevallen.

De vroedvrouwenpraktijk merkt dat veel vrouwen bang zijn om in het ziekenhuis besmet te raken met het coronavirus. Daarom laat 'Zwanger in Brussel' moeders in spe bevallen in een B&B, die gesloten is en waar dus geen andere gasten verblijven. De eerste bevalling is voorzien voor begin juni. 'Zwanger in Brussel' gaf dinsdagochtend op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel meer uitleg.

"Thuis bevallen is niet altijd mogelijk omdat de woning niet veilig genoeg is, omdat je er niet snel genoeg kan evacueren, of omdat ze geen lawaai willen maken voor de buren", zei initiatiefneemster Elke Van Den Bergh. "De vroedvrouwenpraktijk gaat daarom in zee met een Brusselse B&B."

Individuele noden

Ook de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen staat, tegen het licht van de coronacrisis, stil bij de internationale dag van de vroedvrouw. "Doorheen de coronamaatregelen is de vroedvrouw blijven luisteren naar de individuele noden en wensen van elke vrouw", vertelt voorzitster Marlene Reyns. "Een moeder (in wording) heeft bepaalde dromen en verwachtingen die de vroedvrouw meeneemt in haar begeleiding, zonder hierbij het medische aspect uit het oog te verliezen."

"Angsten bij de jonge gezinnen dienen beluisterd te worden. De vroedvrouw kan hen geruststellen met correcte info, en hun wensen en noden worden zo goed mogelijk gevolgd. Op die manier krijgen jonge gezinnen alle kansen om, tijdens een van de grootste gezondheidscrisissen ooit, een van de meest intense periodes uit hun leven in alle sereniteit te beleven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?