Badi over nieuwste project: ‘Het werd tijd dat ik mijn gevoelige kant liet zien’

Noah Frooninckx Buelens
26/01/2024

Voor De Week Van De Belgische Muziek nodigen we een week lang, van 22 tot 26 januari, uitsluitend Belgische artiesten uit. Gailor Kiaku sluit deze week in schoonheid af met Badibanga Ndeka Badi, kortweg Badi. Ze hebben het over Badi’s muzikale trilogie, Jacques Brel en zijn release party in Café Belga. In onze studio geeft hij een live performance van zijn nummer Parachute.

We kennen Badi vooral van maatschappelijke thema’s als racisme en kolonialisme, waar hij naar verwijst in zijn muziek. Met zijn nieuwste project Trop De Soleil, Tue L’Amour , dat binnenkort wordt uitgebracht, zullen we hem voor het eerst over meer persoonlijke thema’s horen rappen. “Het was een hele opgave voor me om me zo open te stellen”, geeft de Belgisch-Congolese artiest toe. “Ik ben het niet gewend om over mezelf te praten. Toch voelde ik aan dat het tijd werd om dat wel te doen en mijn menselijke, gevoelige kant te laten zien.”

In akte twee Chérie Coco rapt de afro-futuristische rapper: “Derrière les sourires se cachent des tristesses, passé l’euphorie de la première rencontre, le doute s’installe.” Hiermee wijst hij ons op het feit dat we – hoewel we vaak lachen en blij lijken te zijn op bijvoorbeeld een feestje of een date – met heel wat persoonlijke twijfels blijven zitten. “Zelf heb ik ook ondervonden dat er heel wat vragen schuilgaan achter mijn geluksmomenten.”

“Mijn favoriete Belgische artiest aller tijden is Jacques Brel”, zegt Badi. “Ik vind hem een geweldige verhalenverteller die veel verschillende gevoelens en interpretaties in zijn discours verwerkt. Hij is ook een inspiratiebron voor mijn eigen muzikale proces. Voor ik zelf het podium opga, bekijk ik vaak Brels show in L'Olympia.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni