Heleen Declercq: 'Een videoclip regisseren voor artiesten waarbij ik niets voel gaat niet'

Noah Frooninckx Buelens
25/01/2024

Voor de Week Van De Belgische Muziek, die loopt van 22 tot 26 januari, zet BRUZZ niet alleen artiesten in de schijnwerpers. We nemen ook een kijkje hoe het eraan toegaat achter de schermen. Documentairemaker en videoregisseur Heleen Declercq was te gast in onze radiostudio om het onder andere te hebben over Oriana Ikomo, haar passie voor video en liefde voor R&B muziek.

Onlangs kreeg Declercq de kans om Charlotte Adigéry te volgen voor de documentaire She They Us. In het verleden regisseerde ze ook al videoclips voor Chibi Ichigo, Zwangere Guy en Damso. “Ik vind het moeilijk om een videoclip te regisseren voor artiesten waar ik niet meteen iets bij voel”, deelt ze eerlijk. “Mijn eigen creatieve vrijheid combineren met het verhaal dat de artiest wil delen met hun nummer of album, is het meest dankbare aan videomaker zijn.”

“Mijn carrière als videoclip regisseur is begonnen toen ik nog documentaire studeerde”, vertelt de regisseur. “Ik merkte dat ik op mijn honger bleef zitten. Daarbij heb ik ook altijd al iets met muziek willen doen. Op een dag heb ik de Antwerpse rapper DVTCH NORRIS gewoon een berichtje gestuurd via Instagram met de vraag of hij wou samenwerken. Hij was meteen enthousiast en had er vertrouwen in. Uiteindelijk hebben we samen de videoclip voor Blessed gefilmd. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Tot op de dag van vandaag is dat een van mijn favoriete eindproducten.”

“Mijn liefde voor muziek is vrij vroeg ontstaan door op jonge leeftijd op te kijken naar mijn oudere broer, neven en nichten”, vertelt Declercq. “Ze luisterden heel veel naar artiesten als Timbaland, Big Brovas en The Fugees en ik ben een beetje in die r&b-vibe blijven plakken. Ik had zelfs een poster van The Fugees in mijn kamer hangen.”

Ontdek de Week van de Brusselse Muziek bij BRUZZ Ice

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni