228 mensen opgepakt waarvan elf gerechtelijk na coronamars

ADD
© BRUZZ - Belga
24/01/2022
Updated: 24/01/2022 16.31u

Naar aanleiding van de rellen in Brussel zijn intussen 228 mensen door de politie opgepakt, waarvan elf personen gerechtelijk. Dat is vernomen bij het Brusselse parket. Het gaat om acht meerderjarigen en drie minderjarigen.

De Europese Manifestatie voor Democratie vertrok om 11.30 uur aan het Noordstation en trok naar het Jubelpark, waar een aantal toespraken gehouden werden. Terwijl die toespraken nog bezig waren, zocht een groep deelnemers aan de manifestatie bewust de confrontatie met de politie, ter hoogte van de barrage aan het Schumanplein.

Er werd met projectielen gegooid en verschillende voorwerpen werden in brand gestoken. De relschoppers brachten ook vernielingen aan aan het gebouw van de European External Action Service (EEAS), en aan verschillende andere gevels.

De politie zette de sproeiwagen en traangas in en dreef de groep van 400 à 500 personen uiteen richting Jubelpark. Nadien werd ook het volledige park ontruimd, maar dat bracht geen rust.

Taskforce

"Aan metrohalte Merode werd duidelijk de confrontatie gezocht met de politie", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere "Er werd met projectielen gegooid door de relschoppers, vernielingen aangebracht en brandjes gesticht. De politie werd duidelijk aangevallen met zware voorwerpen, waaronder vuilbakken, dranghekken, kasseistenen, etc. Ook een politiewagen werd door de relschoppers aangepakt."

Pas rond 17 uur leek de rust weer te keren. In totaal werden er 228 personen administratief aangehouden, meldt de politie: "Het gaat om 204 Belgen, 3 Duitsers, 11 Fransen, 8 Nederlanders, en 2 Polen. Ze werden na identificatie vrijgelaten. Er werden ook 6 Belgen, 3 Fransen, 1 Nederlander en 1 Afghaan gerechtelijk aangehouden omdat ze in het bezit waren van een wapen, weerspannig waren of beschadigingen aanbrachten."

"Er werd vooral schade opgemeten aan gebouwen, namelijk aan vitrines en voorgevels, alsook aan de openbare weg in en rond de Kleine Wetstraat en het Jubelpark."

De politie heeft een gerechtelijke taskforce opgericht om andere relschoppers te identificeren, en doet daarvoor op haar sociale media een een oproep om beeldmateriaal door te sturen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni