| Verschillende bordelen in de Plantenstraat zijn verzegeld.

Dertig bordelen verzegeld in Brabantwijk: 'De meisjes werkten dag en nacht'

JP
© BRUZZ
27/09/2023
Updated: 27/09/2023 16.57u

Tijdens een grootschalige politieactie tegen mensenhandel zijn dertig bordelen in de Brabantwijk gesloten en vijfentwintig personen opgepakt. De actie maakt deel uit van een onderzoek in het Nigeriaanse en Ghanese prostitutiemilieu. "De laatste keer dat er zo'n grote actie was, was tijdens het onderzoek naar Mama Leather."

Op woensdag is de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel met de steun van andere politie-eenheden binnengevallen op 56 adressen in Brussel en andere steden, in het kader van een onderzoek naar mensenhandel. Daarover bericht het parket van Brussel.

Waarover het onderzoek precies gaat, is nog niet duidelijk. Wel laat het parket weten dat het onderzoek zich situeert binnen het Nigeriaanse en Ghanese prostitutiemilieu. Drie jonge mannen worden ervan verdacht jonge Nigeriaanse meisjes te prostitueren. Die verkeren vaak in een kwetsbare en onwettige situatie en zijn via Frankrijk of Italië naar België gekomen.

De speurders viseren ook de huurders van de bordelen, ook 'carrés' genoemd. Zij zouden de ramen aan buitensporige huurprijzen onder hebben verhuurd aan de meisjes en vrouwen. "De meisjes werken dag en nacht," zegt een sekswerker in de Linnéstraat.

Verzegeld

Tijdens de actie van woensdag voerde de politie huiszoekingen uit op 56 adressen, verspreid over Brussel, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Luik. In Brussel ging het zowel om de bordelen in de Brusselse Brabantwijk als om verblijfsadressen van verschillende verdachten.

Vijfentwintig personen werden gerechtelijk gearresteerd, nog 23 andere personen werden administratief van hun vrijheid beroofd. Na verhoor zal de onderzoeksrechter beslissen wie van hen al dan niet zal worden voorgeleid.

Alle dertig bordelen werden verzegeld en maken het voorwerp uit van een gerechtelijke sluiting. Op twee adressen werden geldsommen in beslag genomen, van 15.000 en 6.500 euro.

'Mama Leather'

Sociaal werkers van sekswerkersverenigingen Utsopi en Espace P hebben in de loop van woensdag al heel wat sekswerkers opgevangen die met vragen bij hen kwamen. "Ze maken zich zorgen en ze kennen soms mensen die zijn opgepakt," zegt Isabelle Jaramillo.

Veel antwoorden heeft de coördinatrice van Espace P nog niet. Toch is het niet de eerste keer dat ze een dergelijke operatie ziet in de wijk. "Ook in het onderzoek rond Mama Leather waren er een aantal hevige interventies," herinnert ze.

Destijds draaiden die om een Nigeriaanse dame die bekend stond als 'Mama Leather'. Ze was een spilfguur in het Nigeriaanse prostitutienetwerk en is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni