57 relschoppers opgepakt na onlusten in Anderlecht

Updated: 12-04-2020 - 08:14

Zaterdagavond omstreeks 21 uur waren al 43 mensen opgepakt na de rellen in Anderlecht. "Dat is nu opgelopen tot 57," zegt de Adeline Roty, de woordvoerster van politiezone Brussel-Zuid. "De situatie onder controle heeft, maar we blijven wel nog actief op het terrein." Heel wat jongeren waren gisteren de straat opgetrokken na de dood van de 19-jarige Adil. Die liet vrijdagavond het leven bij een botsing met een politiewagen.

De rellen begonnen zaterdag omstreeks 14 uur en speelden zich voornamelijk af in de buurt van het metrostation Clemenceau en het Raadsplein in Anderlecht. Heel wat mensen gaven gehoor aan een oproep die sinds vrijdagnacht circuleert op sociale media om te protesteren tegen de dood van de negentienjarige Adil. Die overleed afgelopen nacht na een botsing met een politievoertuig tijdens een achtervolging.

Tijdens een in der haast bijeengeroepen persconferentie gisteren omstreeks 18u verklaarde korpschef Patrick Evenepoel dat de politie 25 arrestaties uitvoerde. Dat aantal is nu gestegen naar 57.

Bij de tussenkomst raakte een persoon gewond en werd een politievrouw onwel.

Vuurwapen bemachtigd

Op beelden van het protest is te zien hoe politieagenten een groep jongeren terugdrijft, waarna die het op een lopen zetten. Een helikopter van de politie werd ook ingezet om de buurt in de gaten te houden. Dat kon echter niet verhinderen dat de situatie erg uit de hand liep: jongeren gooiden met stenen naar de politie en vernielden lege politievoertuigen.

De beelden tonen ook hoe een relschopper een vuurwapen in handen krijgt en in de lucht schiet. Volgens korpschef Evenepoel zou het dienstwapen wel weer in het bezit zijn van de politie.

Op deze beelden op Snapchat is te zien hoe jongeren een lege politiewagen vernielen.

"Een vuilkar haalde nog net stenen weg van het Raadsplein. Er wordt met andere stenen gesmeten," vertelt een getuige aan BRUZZ. Ondertussen is het Raadsplein ontruimd, ook de straten errond zijn afgesloten.

Op deze beelden is te zien hoe de politie bekogeld wordt met stenen.

Politie Raadsplein dood Adil
De politie verdreef de jongeren van het Raadsplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?