Aankomst eerste gedetineerden in gevangenis Haren uitgesteld

20220919_immersie gevangenis van Haren_(c)FOD Justitie
© FOD Justitie
| De leefeenheid is verdeeld in drie verdiepen, verbonden met een metalen trap.
© FOD Justitie
| De leefeenheid is verdeeld in drie verdiepen, verbonden met een metalen trap.

Normaal gezien zouden de eerste gedetineerden omstreeks deze tijd aankomen in de nieuwe gevangenis in Haren, maar dat gebeurt uiteindelijk pas in de week van 7 november. Dat schrijft La Libre Belgique en het nieuws wordt door de FOD Justitie bevestigd aan Belga. De redenen voor het uitstel zijn een nieuwe stakingsaanzegging van vakbond ACOD en de herfstvakantie.

De nieuwe gevangenis van Haren is klaar, maar ze blijft nog enkele weken langer leegstaan. De FOD Justitie - directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) geeft aan dat twee externe redenen aan de basis liggen van het uitstel.

Zo houdt vakbond ACOD van woensdagavond 22 uur tot donderdagavond 22 uur een staking. Het gaat om een actiedag die kadert in de strijd tegen de hoge energieprijzen, waaraan ook het personeel van het directoraat-generaal EPI kan deelnemen. Nadien volgt de herfstvakantie, die nu in Franstalig Belgiƫ twee weken loopt, van 24 oktober tot 6 november.

"We willen het niet doen in volle schoolvakantie, zodat het geplande verlof niet in gevaar komt", vertelt Kathleen Van De Vijver van FOD Justitie - directoraat-generaal EPI. "En er is een nationale vakbondsactie, dus in een volle staking gaan we niet beginnen. We tillen het over die twee data heen, zodat we pas begin november kunnen verhuizen."

Vanaf 7 november wordt gestart met de verhuizing van de 78 gedetineerden uit de vrouwengevangenis van Berkendael. Aansluitend wordt gestart met het overbrengen van 150 mannelijke gedetineerden uit de gevangenis van Vorst. In totaal zijn er op de gevangenissite van Haren 1.190 plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?