Aanslagen Brussel: vragen voor bijkomend onderzoek verworpen

© PhotoNews

In het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel heeft nu ook de kamer van inbeschuldigingstelling zowat alle vragen om bijkomend onderzoek van de verdediging verworpen. Enkel de vraag om vier moraliteitsgetuigen voor Ali El Haddad Asufi te verhoren, is aanvaard. Dat meldt het federaal parket. Eerder hadden ook al de onderzoeksrechters bijna alle vragen tot bijkomend onderzoek verworpen.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussels Airport en metrostation Maalbeek kwamen in totaal 32 personen om het leven. Ongeveer 340 personen raakten gewond. Een viertal maanden eerder had dezelfde cel IS-terroristen een reeks aanslagen gepleegd in Parijs. Het federaal parket wil nu acht verdachten laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie anderen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd.

Bij de eerste zitting voor de raadkamer over de doorverwijzing werd er door twee advocaten van de verdediging bijkomend onderzoek gevraagd. Meester Stanislas Eskenazi, wou meer duidelijkheid bekomen over de redenen die een aantal Belgische jongeren ertoe hebben aangezet om naar Syrië te vertrekken om zich daar aan te sluiten bij een terroristische organisatie, terwijl meester Jonathan de Taye, de advocaat van Ali El Haddad Asufi, twintigtal extra onderzoeksdaden vroeg.

Die onderzoeksdaden werden, op enkele na, geweigerd door de onderzoeksrechters. Die hebben enkel aanvaard om voor Ali El Haddad Asufi vier moraliteitsgetuigen te verhoren. De advocaten waren tegen de weigering van de andere onderzoeksdaden in beroep gegaan, maar de kamer van inbeschuldigingstelling heeft de beslissing van de onderzoeksrechters bevestigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?