Correctionele Rechtbank  Brussel opening proces Salah Abdeslam en Sofiane Ayari schietpartij Vorst Driesstraat terreuronderzoek aanslagen Brussel advocaat Sven Mary

| Correctionele Rechtbank Brussel, opening proces Salah Abdeslam en Sofiane Ayari voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst.

Twee jaar na de aanslagen op 22 maart 2016 is de terreurdreiging aanzienlijk gedaald. Het federaal parket opent minder nieuwe terrorisme-dossiers en de federale gerechtelijke politie (FGP) besteedt niet langer meer dan 50 procent van haar capaciteit aan terreurbestrijding.

"Dat is goed nieuws, nu komt er ook tijd vrij voor andere prioriteiten, die niet minder belangrijk zijn", zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw in een interview met Belga. "Zoals de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die een even grote bedreiging vormt."

Twee jaar geleden moest de Brusselse FGP nog meer dan 50 procent van haar capaciteit besteden aan terrorisme-dossiers. De Brusselse procureur des Konings Jean-Marc Meilleur merkte op dat er zo wel heel weinig speurders overbleven voor de andere strafrechtelijke prioriteiten. Twee jaar later bevestigt diezelfde Meilleur dat de FGP nog slechts 30 procent of minder met terreur bezig is.

"Het klopt dat de terreurdreiging gedaald is", zegt federaal procureur Van Leeuw daarover. "We hebben dat zelf ook gevoeld, want de analyse van de terreurdreiging wordt onder meer uitgevoerd op basis van de gerechtelijke dossiers en wij hebben inderdaad minder nieuwe dossiers binnengekregen."

Syriëstrijders keren minder vaak terug

Eén van de redenen voor die daling is dat het aantal terugkerende Syrië-strijders, minder hoog is dan gevreesd. "De meesten van hen hebben er blijkbaar voor gekozen om tot hun laatste adem ter plaatse te vechten. De Turks-Syrische grens is bovendien veel minder poreus geworden. Het is dus niet alleen moeilijker geworden om de Islamitische Staat te vervoegen, ook terugkeren is een stuk gecompliceerder dan voordien."

De geopolitieke ontwikkelingen en de wisselende allianties op het terrein spelen ook een grote rol, aldus federaal procureur Van Leeuw: "Dat kan ervoor zorgen dat het opnieuw makkelijker wordt om terug te keren naar België of om naar andere gebieden te trekken. Door die wisselende allianties is de druk op IS nu een stuk minder groot en dat is toch een risico. Dat kan voor hen nieuwe uitvalswegen openen."

Tijd voor andere prioriteiten

De afgenomen terreurdreiging maakt wel tijd en mensen vrij om andere strafrechtelijke fenomenen aan te pakken. "En dat is ook zeer belangrijk", zegt de federaal procureur. "Dat is één van de lessen die we uit dit dossier getrokken hebben."

"Terroristische misdrijven zijn zeer specifiek en het kan gebeuren dat we er niet in slagen die te bewijzen. We moeten dan ook waakzaam blijven voor alle gelinkte fenomenen, zoals de valse identiteitsdocumenten, de aankoop van laders enzovoort."

"Als we teveel gefocust zijn op het terrorisme, dreigen we andere zaken niet op te merken en andere informatie mis te lopen die wel van belang kan zijn en ons naar een terrorisme-dossier kan leiden. Daarnaast mogen we ook de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit niet uit het oog verliezen", gaat de federaal magistraat verder.

"Gelukkig beleven we niet elke dag een terreur-aanslag, zoals in sommige andere landen wel het geval is, maar de criminele organisaties zijn wel elke dag actief en maken wel elke dag slachtoffers. Zij bedreigen het hele systeem en spelen een zeer destabiliserende rol in onze samenleving. Het is dus van levensbelang dat we ook hen blijven aanpakken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, aanslagen Brussel, terreur, Terreurdreiging, Frédéric Van Leeuw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni