Abdelkader Bouajaja staat terecht voor doodslag op vriendin

Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein
© Belgaimage
| Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein.
© Belgaimage
| Het hof van assisen in het justitiepaleis aan het Poelaertplein.

Maandag opent voor het hof van assisen van Brussel het proces van Abdelkader Bouajaja. De 49-jarige man staat terecht voor doodslag op zijn vriendin Leïla Zahiri, in september 2019 in Sint-Jans-Molenbeek. Maandag wordt de jury samengesteld, de behandeling ten gronde start donderdag.

Op 4 september 2019 rond 10 uur werd het levenloze lichaam van Leïla Zahiri, een 51-jarige moeder van drie kinderen, ontdekt in haar appartement in de Korenbeekstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De eigenaar van de woning trof het neergestoken slachtoffer aan in de badkamer. Hij was haar gaan opzoeken nadat buren hem hadden geïnformeerd over een waterlek uit het appartement van het slachtoffer.

De vrouw werd levenloos aangetroffen in de douche, haar lichaam was gedrenkt in stromend water. Ze vertoonde tekenen van wurging door een stropdas om haar nek. Ze had ook ongeveer 30 steekwonden in de thorax gekregen.

Onder invloed

Het onderzoek richtte zich al snel op Abdelkader Bouajaja die een liefdesrelatie had met het slachtoffer. Hij werd uren na de vondst van het lichaam onderschept. De man stond al bekend om vele gewelddaden. Zo werd hij in 1997 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor de brandstichting in een jeugdcentrum in Koekelberg.

Tijdens zijn eerste politieverhoren verklaarde de verdachte dat het slachtoffer hem met een mes had aangevallen en dat hij zich verdedigd heeft en het mes tegen haar heeft gedraaid. Deze versie van de gebeurtenissen kwam niet overeen met de objectieve elementen van het dossier, zoals de bevindingen van de forensisch pathologen.

Abdelkader Bouajaja verklaarde dat hij op 3 september 2019 rond 17 uur bij het huis van Leïla Zahiri was aangekomen en er zeer snel een ruzie uitbrak. Hij zei dat de vrouw hem probeerde te slaan met zijn set sleutels. Hij zei dat hij probeerde de ruimte te verlaten, wat werd verhinderd door het slachtoffer. Op dat moment nam ze een mes van het keukeneiland en dreigde hem te steken. Hij slaagde erin haar het mes te laten vallen en vervolgens wurgde hij haar.

De verdachte gaf aan dat hij zich herinnerde twee keer te hebben gestoken, maar de rest niet. Op de dag van de feiten was hij onder invloed van alcohol en cocaïne, verklaarde de man nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?