© BRUZZ | Salah Abdeslam op de markt in Molenbeek op beelden uit 2014

Abdeslam bij start proces: 'Er is geen andere god dan Allah'

© Belga
08/09/2021
Updated: 08/09/2021 17.14u

Woensdag om 13.17 uur is het proces over de aanslagen van Parijs officieel van start gegaan. Hoofdbeklaagde Salah Abdeslam kreeg meteen het woord en verklaarde dat er geen "andere god dan Allah bestaat" en dat hij "een strijder van Islamitische Staat" is.

"Allereerst wil ik getuigen dat er geen andere god is dan Allah en dat Mohammed zijn boodschapper is", aldus Abdeslam toen hij zich moest identificeren. Toen hem werd gevraagd naar zijn beroep, meldde hij dat hij elk beroep had opgegeven om een strijder van IS te worden.

Op de vraag om de naam van zijn ouders te melden, antwoordde hij dat dat niet terzake deed. Ook verklaarde hij "geen woonplaats" te hebben.

Twintig verdachten

Daarna stond Mohamed Abrini, gekend als "de man met het hoedje" na de aanslagen in ons land, recht. Hij werd twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Ook onder meer Yassine Atar en Mohammed Amri werd gevraagd hun identiteit te bevestigen.

In totaal staan twintig verdachten terecht op het proces, waarvan er veertien aanwezig zullen zijn. Die zijn woensdagochtend allemaal overgebracht naar de rechtbank. Elf van hen, onder wie Abdeslam, namen plaats op een beklaagdenbank achter kogelvrij glas, drie andere verdachten - die in afwachting van het proces werden vrijgelaten - zitten voor de kooi.

Verdachte onwel

Nadat de veertien aanwezige beklaagden zich moesten identificeren, werd gestart met de burgerlijke partijstelling. De meer dan 300 advocaten van de tot nu toe 1.765 burgerlijke partijen verschenen voor de rechtbank en somden de namen op van de slachtoffers die ze vertegenwoordigen. Verwacht wordt dat dit tot nog donderdagavond zal duren.

De eerste zittingsdag op het terrorismeproces over de aanslagen van Parijs in 2015 is woensdag rond 16.45 uur stilgelegd. Een van de verdachten, Farid Kharkhach, was onwel geworden op de beklaagdenbank. Dat melden Franse media.

Karhkhach werd geborden in Marokko en groeide op in Brussel. Hij moet zich op het proces verantwoorden omdat hij valse identiteitsdocumenten bezorgde aan een aantal terroristen.

'Behandeld als honden'

Woensdagavond werd de zitting hervat. Bij de hervatting van de zitting, klaagden zijn advocaten over het detentieregime en de strenge veiligheidsmaatregelen en fouilles van de verdachten. Maar daarop nam ook Abdeslam het woord. "Wees voorzichtig met mensen", klonk het bij Abdeslam.

"Luister, meneer de voorzitter, wij zijn mannen, wij hebben rechten. Je moet ons niet als honden behandelen. In de gevangenis ben ik meer dan zes jaar als een hond behandeld. Ik heb zes jaar geen woord gezegd omdat ik weet dat ik na de dood zal herrijzen."

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie