Advocate veroordeeld voor verduistering geld van cliënten

Een advocate is veroordeeld omdat ze jarenlang geld van haar eigen cliënten verduisterde. Ze werkte als schuldbemiddelaar voor hen, maar stortte zeker 200.000 euro van hun geld door op haar eigen rekening. Ze moet het geld nu terugbetalen en krijgt daarbovenop nog een fikse geldboete van 12.000 euro.

De advocate, afkomstig uit Grimbergen en verbonden aan de Brusselse balie, maakte tientallen slachtoffers. Sommigen stortten slechts enkele honderden euro’s, maar er waren ook cliënten die 10- tot 20.000 euro hadden betaald in het kader van hun collectieve schuldbemiddeling. De advocate was aangesteld om het geld van de slachtoffers te beheren, maar sluisde het door naar haar eigen rekeningen.

Op haar proces verklaarde ze dat het werk van schuldbemiddelaar had onderschat en zich administratief slecht had laten begeleiden. Maar volgens het parket ging het om valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en witwassen. De rechtbank volgde de visie van de openbaar aanklager en veroordeelde de advocate tot een boete van 12.000 euro. Daarenboven werd de 200.000 euro die ze had verduisterd, verbeurd verklaard. Dat geld zal worden gebruikt om de slachtoffers te vergoeden.

“Dit zijn zeer zwaarwichtige feiten”, sprak de rechter in haar vonnis. “De feiten zijn gepleegd terwijl de beklaagde een bijzonder vertrouwen genoot en dat vertrouwen heeft ze misbruikt ten nadele van de zwaksten van de maatschappij. Daarom is een eenvoudige schuldigverklaring of een opschorting van straf niet aan de orde.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?