Agent die man schopte in Molenbeek niet meer geschorst

© BRUZZ
| Een politieagent schopte een slachtoffer in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

De agent die een arrestant in Molenbeek schopte, mag maandag terug aan het werk. De Raad van State besliste eerder dat zijn schorsing van vier maanden te lang was. Het strafrechtelijk onderzoek blijft wel nog lopen.

Een harde trap op het hoofd van een 19-jarige jongen. In een breed gedeeld filmpje zag Brussel eind mei hoe een agent uit de politiezone Brussel-West een jongeman hardhandig arresteerde. Terwijl een eerste agent het slachtoffer op de grond had geduwd, is op de beelden te zien hoe de tweede agent de jongen tweemaal trapt tegen het hoofd, en nadien nog twee keer met de vuist slaat.

Het parket van Brussel opende een onderzoek tegen de tweede agent. Hij moet eind dit jaar nog voor de correctionele rechtbank verschijnen. Daarnaast startte het politiecollege van de zone Brussel-West een tuchtprocedure: de agent werd vanaf 29 mei voor vier maanden op inactief gezet, wat ook inhoudt dat hij 20 procent van zijn loon verliest.

De agent stapte daarop naar de Raad van State om een schorsing van de zaak te vragen, op basis van ‘uiterst dringende noodzakelijkheid’. Dat is een versnelde procedure om een maatregel te schorsen, die iemand kan inroepen als hij vindt dat een normaal kortgeding nog te lang zou duren. De agent vond de schorsing van vier maanden te streng, omdat hij zei dat zijn imago grondig geschaad werd door de mediastorm die volgde op het filmpje. Onder andere Molenbeeks burgemeester Cathérine Moureaux (PS) had de beelden gedeeld op Twitter.

Strafrechterlijk onderzoek

De Raad van State gaf de agent gelijk, wat betekent dat zijn schorsing meteen is stopgezet. "De betrokkene was wel verhoord door het politiecollege, maar zij hadden hem niet ingelicht over hoe streng de sanctie was", zegt woordvoerder Erik Brewaeys van de Raad van State. "Hij had dus niet voldoende de kans om zich te verdedigen. Aangezien hij wel grote imagoschade leed en een aanzienlijk verlies van wedde, waren de vier maanden schorsing te lang."

De politiezone Brussel-West bevestigt dat de tuchtprocedure inmiddels is opgeschort en de man dus opnieuw aan het werk mag. De agent in kwestie is momenteel wel nog op verlof tot 15 juli. Maandag zal het politiecollege zich opnieuw over de zaak buigen, zegt politiewoordvoerder Johan Berckmans. Hij wil verder nog niet reageren.

Ondertussen blijft het strafrechterlijk onderzoek tegen de agent gewoon doorlopen, bevestigt het Brusselse parket. De agent riskeert dus nog altijd maximaal twee jaar cel voor opzettelijke slagen en verwondingen.

De advocaat van de agent, Sven Mary, was niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?