Een still uit de video van het politiegeweld in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek

| De politieagent schopte het slachtoffer tweemaal tegen het hoofd en sloeg hem nadien nog twee keer in het gezicht.

Agent opgepakt die arrestant mishandelde

HD
© Belga - BRUZZ
22/05/2019
Updated: 22/05/2019 16.28u

Het Brusselse parket heeft een agent van de lokale politie Brussel West die een arrestant zou mishandeld hebben gearresteerd. Op beelden die dinsdag verspreid werden, is te zien hoe de agent het slachtoffer herhaaldelijk trapt en slaat in het gezicht. "We tillen zwaar aan deze feiten", zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. Het slachtoffer heeft volgens politiezone West ondertussen klacht ingediend.

Op de beelden die dinsdag verspreid werden, is te zien hoe een eerste agent een man overmeesterd heeft en op de grond geduwd heeft in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Een van zijn collega's trapt vervolgens de overmeesterde man tweemaal tegen het hoofd. Hoewel de eerste politieman "kalm, kalm!" roept, dient de tweede agent de overmeesterde man nog twee vuistslagen toe, ook op het hoofd.

"Op basis van de beelden hebben we een opsporingsonderzoek geopend", zegt de parketwoordvoerster. De verdachte P.C., geboren in 1986, werd in de loop van de voormiddag van zijn vrijheid beroofd en verhoord. De verdachte zal morgenvroeg ter beschikking worden gesteld van de procureur des Konings te Brussel. Hij riskeert tot twee jaar cel.

Non-actief

De reden voor de politie-interventie was een diefstal in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Daarbij werden twee vermoedelijke daders achtervolgd op het grondgebied van zone West (waartoe Molenbeek behoort), waarbij agenten van die zone assistentie verleenden. Een van de verdachten kon ontsnappen.

“Dit is echt het dagelijkse leven voor veel mensen in bepaalde wijken van Brussel”

Brahim Lhichou (One.Brussels)

Het slachtoffer werd in eerste instantie ingerekend en meegenomen door de politie van Hoofdstad-Elsene. De 19-jarige werd nadien vrijgelaten en heeft ondertussen klacht ingediend tegen het optreden van de agenten. Het slachtoffer wordt niet langer gezien als verdachte voor de diefstal die de achtervolging in gang zette. Dat opent vragen over wat de directe aanleiding was voor het optreden van de politie. Het slachtoffer is gekend bij justitie voor meerdere feiten.

Dinsdag liet de politiezone Brussel West al weten dat de betrokken politieman op non-actief werd geplaatst, in afwachting van een beslissing van het politiecollege over zijn schorsing. Volgens getuigenissen zouden ook agenten van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene aanwezig zijn geweest. Woordvoerster Ilse Van De Keere meldt dat een onderzoek gaande is naar de feiten.

Schering en inslag

De bewuste video werd gisteren gedeeld op Facebook door jeugdwerker Brahim Lhichou. De video is ondertussen meer dan 25.000 keer bekeken. Lhichou kreeg de video van de persoon die ze filmde, de persoon in kwestie wil niet naar voren komen.

Volgens Lhichou, die voor One.Brussels op de lijst staat voor het Brusselse parlement, is dit geval geen uitzondering. “Vorige week nog werd een jongen van zijn brommer gereden door de politie, ook dat werd gefilmd maar heeft niet dezelfde hoeveelheid aandacht gekregen.” Volgens de woordvoerder van de politiezone west gaat dit over een ongeval tijdens een achtervolging: “het slachtoffer van de aanrijding door de politiewagen was niet degene die in eerste instantie werd achtervolgd. Het gaat om een ongeluk.”

“Dit is echt het dagelijkse leven voor veel mensen in bepaalde wijken van Brussel,” zegt Lhichou. Bovendien is er geen duidelijk beeld van hoe vaak dit soort dingen gebeuren. “Mensen die durven klacht in te dienen horen meestal niets meer. Er is weinig tot geen opvolging. Of, nog erger, de computer is toevallig kapot als je in het commissariaat aankomt.”

Ook burgemeester Catherine Moureaux (PS) is niet te spreken over de beelden: “Deze interventie is onaanvaardbaar,” reageerde ze gisteren bij BRUZZ. “Niets kan deze daden goedkeuren."

"De politie heeft meer middelen nodig om die rotte appels sneller uit het korps te verwijderen"

Brahim Lhichou (One.Brussels)

Opvolging

Begin 2019 publiceerde Comité P, het toezichtsorgaan over de politie, een beperkte gevallenstudie rond politiegeweld. Het is een van de weinige studies rond de problematiek in België.

Uit die studie blijkt dat agenten met gelijkaardige feiten op hun kerfstok vaak verschillende opmerkingen in hun dossier hebben over hun houding en impulsiviteit, dat er normvervaging kan optreden wanneer agenten niet worden vervolgd voor feiten en dat een kwart van hen al dader was geweest van huiselijk geweld.

De politie wenste niet te communiceren over het verleden van de dader bij de politie.

“De politie heeft meer middelen nodig om dat soort rotte appels sneller uit het korps te verwijderen. Er heerst ook een soort van code van stilte onder agenten waardoor een probleem met een individuele agent langer onopgemerkt kan blijven,” zegt Lhichou.

Lhichou, net zoals Rachid Ben Salah (DéFi), roept op tot de invoering van bodycams voor politieagenten in het gewest. Juridisch is dat mogelijk maar die beslissing zal er waarschijnlijk pas komen na overleg met de politievakbonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Justitie, politiegeweld, parket Brussel, Brahim Lhichou, bodycam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni