Belgische moeder stort 65.000 euro in oorlogskas IS

© PhotoNews
| Het Justitiepaleis.

Er loopt een onderzoek naar de moeder van een Belgische Syriëstrijder die meer dan 65.000 euro overschreef naar terreurgroep IS. Geld dat volgens haar bestemd was voor haar zoon en zijn gezin, maar dat in realiteit gebruikt werd voor een terreurcomplot.

Een vertrouwelijk document dat de krant Het Laatste Nieuws in handen kreeg, toont aan dat de moeder verschillende bedragen stortte op de rekeningen van tussenpersonen in het Turkse Istanboel. Van diezelfde rekeningen vloeide er vervolgens geld naar een man die momenteel in Portugal terechtstaat omdat hij een aanslag beraamde in Europa.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de zoon van de vrouw, Sammy Djedou, vanuit Syrië heeft meegewerkt aan de terreurplannen. Hij werd kort na de ontdekking van het complot omgebracht. Djedous moeder strijdt al jaren tegen radicalisering en houdt vol dat ze niet van die bedoelingen wist.

"Het is makkelijk om achter een nietsvermoedende moeder aan te gaan, terwijl de cement-reus Lafarge blijkbaar wel vrijuit gaat voor de honderdduizenden euro's die het bedrijf rechtstreeks aan IS betaald heeft om in Syrië actief te blijven," zegt advocaat Alexis Deswaef. Volgens hem riskeren nog zeker twee andere moeders een rechtszaak omdat ze geld naar hun kinderen in Syrië hebben gestuurd.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. Alle berichtgeving over de Brussellink vindt u in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?