Bezoekers mogen Justitiepaleis niet meer binnen

© PhotoNews
| Beveiligde ingangen van het Justitiepaleis van Brussel.
Updated: 16-03-2020 - 16:18

Bezoekers mogen sinds maandagmiddag het Justitiepaleis in Brussel niet meer binnen. 's Ochtends was de toegang nog toegelaten, tot onvrede van een aantal advocaten.

Ondanks alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gingen de zittingen van alle hoven en rechtbanken gewoon door. De zaken worden over het algemeen uitgesteld, al is dat niet voor iedereen even duidelijk. Gevolg: op de zitting van de Nederlandstalige correctionele rechtbank in Brussel was maandag heel wat volk aanwezig.

Dat zorgde bij enkele advocaten voor ongerustheid. Hun grieven vielen niet in dovemansoren, want na de middag sloot het Justitiepaleis voor groepen toeristen of klasgroepen. Enkel advocaten, juristen, mensen met een dagvaarding, tolken en rechters kregen nog toegang en ook journalisten mogen op vertoon van hun perskaart binnen.

'Sociale bijeenkomsten'

De toegang tot het Justitiepaleis zelf valt onder de bevoegdheid van het Hof van Cassatie en de eerste voorzitter van dat hof heeft nu een aantal maatregelen genomen om grote, sociale bijeenkomsten te vermijden.

"Groepen toeristen die met een gids het paleis komen bezoeken bijvoorbeeld, of groepen scholieren of studenten. Die zullen de komende weken het paleis niet binnen kunnen", zegt Henri Vanderlinden, persmagistraat van het parket-generaal bij het Hof van Cassatie. "Individuele bezoekers die bijvoorbeeld een zitting willen bijwonen, worden wel nog toegelaten."

Aan de ingang van het Justitiepaleis werden die instructies door het beveiligingspersoneel maandag wel strenger geïnterpreteerd, zo stelde onze reporter ter plaatse vast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?