Bommeldingen in Brusselse scholen: drie vragen aan de federale politie

CD
© BRUZZ
28/11/2023

Maandag bleven een dertigtal Franstalige scholen in Brussel en Waals-Brabant dicht door een bommelding. Het gebeurt steeds vaker: ook de voorbije weken moesten enkele Brusselse scholen sluiten. “De pakkans is hoog en er staan zware straffen op,” zegt woordvoerder van de federale politie An Berger. Voor de bommelding van deze week werd intussen iemand opgepakt in Marokko.

Wat is de procedure bij een bommelding?

An Berger: “Als de melding binnenkomt, evalueren we die meteen. Tegelijk start het onderzoek naar wie de melding gedaan heeft. In de eerste plaats wordt gedacht aan de veiligheid van de mensen. We kijken of er geëvacueerd moet worden en of gebouwen gesloten moeten worden. Afhankelijk van de evaluatie volgt er een sweeping, waarbij agenten het gebouw ter plaatse gaan controleren. Daar worden ook explosievenhonden voor ingezet. Pas als alles veilig blijkt, wordt het gebouw weer vrijgegeven.”

Hoeveel agenten worden ingezet en wat kost dat aan de maatschappij?

Berger: “Exacte aantallen kan ik niet noemen. Maar elke sweeping gebeurt door de lokale politie, gesteund door de federale. Wij ondersteunen bijvoorbeeld met explosievenhonden. Een bommelding heeft vaak een grote maatschappelijke kost, maar de totaalkost valt moeilijk te berekenen.”

Wat zijn de gevolgen voor de dader?

Berger: “De pakkans is vrij hoog. Er staan zware straffen op, ook als het om een grap gaat. Het wordt gezien als ‘bedreiging met een aanslag op personen’. Daders kunnen een geldboete tot 2.400 euro en een gevangenisstraf tot twee jaar krijgen. Daarbovenop kan er een schadevergoeding geëist worden. In dit geval zijn dat de scholen. Die kan heel hoog oplopen.”

“In het specifieke geval van de man die nu werd opgepakt in Marokko voor de bommelding van zondag, is ook nog sprake van afpersing omdat hij geld heeft gevraagd. Daar staan nog eens extra straffen op, die kunnen oplopen tot vijf jaar.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni