Verdachte van bommeldingen in Brusselse scholen heeft feiten bekend

© BRUZZ - Chris Verhaeghe
28/11/2023
Updated: 28/11/2023 13.01u

Een man die verdacht wordt van valse bommeldingen aan een vijftiental scholen in Brussel en Waals-Brabant is opgepakt in Marokko. Een dertigtal Franstalige scholen, waarvan de helft in Brussel, bleef maandag gesloten door het bomalarm. De verdachte heeft bekend, meldt het Brusselse parket.

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft in samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten een man kunnen identificeren die verdacht wordt van een valse bommelding op zondag. Hij is opgepakt in Marokko. Dat nieuws bevestigt het Brussels parket in een mededeling. De verdachte bedreigde per mail een vijftiental scholen in Brussel en Waals-Brabant.

"De verdachte zou gedreigd hebben om bommen te laten ontploffen in ruil voor geld, wat leidde tot preventieve sluitingen van scholen in Brussel," aldus het parket. "Het OSINT-onderzoeksteam van de federale gerechtelijke politie Brussel heeft samen met internationale partners intensief gewerkt aan het traceren van de bron van deze dreigementen. Met behulp van geavanceerde technologieën en nauwe samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten, slaagden ze erin om een verdachte te lokaliseren en tot arrestatie over te gaan."

De man heeft intussen bekend tegenover de Marokkaanse autoriteiten, zegt het parket nog. "De eerste vaststellingen van het onderzoek tonen aan dat de verdachte geen terroristische motieven heeft." Wat wel zijn motief is, moet verder onderzoek nog uitwijzen.

Scholen dicht

Maandag bleven een dertigtal Franstalige scholen van het netwerk Wallonie-Bruxelles Enseignement in Brussel en Waals-Brabant door het bomalarm dicht. Dinsdag hervatten ze de lessen.

Omdat er ook bommeldingen waren in scholen buiten Brussel, kwam het onderzoek in handen van het federaal parket. Dat werd maandagavond beslist. Op die manier wil het openbaar ministerie dubbel werk vermijden en haar onderzoek effiiënter voeren.

Het was overigens niet de eerste valse bommmelding van de afgelopen tijd. Op 10 november liep een valse bommelding binnen bij drie Brusselse scholen, nadat dat in juni ook al gebeurde in een school in Jette.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni