Brandweerman gedegradeerd wegens racisme

© Belgaimage
| De Brusselse brandweer.

Omwille van discriminerende uitspraken op Facebook werd een brandweerman van het Brusselse korps gedegradeerd in rang. De paramedicus is niet langer korporaal, maar opnieuw een gewone brandweerman - de laagste rang.

In oktober vorig jaar werd tegen de brandweerman en voormalig ambulancier een disciplinaire procedure opgestart wegens racisme. De man in kwestie sprak de hoop uit dat er in Molenbeek, Anderlecht en Schaarbeek "nog meer doden zouden vallen" ten gevolge van Covid-19. Daarbij viseerde hij bepaalde bevolkingsgroepen.

Een aantal parlementairen was verontwaardigd over de uitspraken van de brandweerman. Onder meer Jamal Ikazban (PS) en Hicham Talhi (Ecolo) drongen er via bevoegd staatssecretaris Pascal Smet op aan om maatregelen te treffen. Dat gebeurde ook, want de brandweerdirectie nam hem de rang van korporaal af. Hij is opnieuw een gewone brandweerman, aldus de RTBF.

De brandweerman ambieerde om sergeant te worden, maar moet nu helemaal opnieuw beginnen. Niet evident, want er zijn nieuwe voorwaarden gekoppeld aan het korporaalschap. Het zou moeilijker zijn om die rang te bereiken. Daarom tekende de gestrafte brandweerman ook beroep aan tegen de sanctie. Intussen blijft het wachten op de resultaten van een audit naar racisme binnen het korps. Die worden in maart verwacht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?