| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil een 'rustige analyse' alvorens te beslissen over de uitrol van snel internet.

Brussel blijft bij 'rustig overleg' over snel internet ondanks dwangsom

EC
© BRUZZ
09/07/2019

Snel internet vraagt om vlotte infrastructuurwerken, maar wie moet die realiseren? Brussel wijst naar de federale overheid, en die wijst netjes terug naar Brussel. Dat Europa intussen een dagelijkse dwangsom van 5.000 euro eist, leidt tot weinig schot in de zaak. "We zullen eerst overleggen", klinkt het bij het kabinet van uittredend minister-president Vervoort (PS).

Ligt een straat al open voor graafwerken, dan zou een telecombedrijf moeten mogen kijken of zij glasvezel en netwerkkabels kunnen leggen, zo redeneert Europa. Dat kan kosten besparen om sneller internet te voorzien, want de straat moet nadien niet nog eens worden opengebroken. Het is slechts één artikel uit de Europese richtlijn die in 2014 werd opgesteld om telecommunicatie in de Unie vlotter uit te rollen. Concreet moet een energiebedrijf dus een bezoekrecht gunnen aan telecomoperatoren die de werf willen onderzoeken.

Maar maandag werd ons land veroordeeld door het Europees Hof omdat het Brussels Gewest dat ene artikel nog altijd niet heeft toegepast. Zij vinden het een federale bevoegdheid, zo schreef aftredend Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vorige week (3/7) in een brief naar de Commissie. Europa vond dat argument blijkbaar niet afdoende, want ons land kreeg een dwangsom van 5.000 euro per dag opgelegd, totdat het richtsnoer volledig is ingevoerd. In Vlaanderen en Wallonië is dat overigens wel al het geval.

“De bal ligt nu in het kamp van Brussel”, zegt Jimmy Smedts, woordvoerder van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). “Wij zullen hun vragen om de bepaling om te zetten, net zoals de andere gewesten hebben gedaan.” Hij laat ook weten dat de federale energiewetgeving wel al is aangepast aan de Europese richtlijn, “maar als het gaat om graafrechten en stedenbouwkundige vergunningen, zijn de gewesten aan zet.”

Overleg

Het kabinet van Vervoort vindt de discussie “te technisch om het nu al over praktische vragen te hebben”. Een praktische vraag is bijvoorbeeld wie de dwangsom van 5.000 euro zal betalen. Die valt nu ten laste van de federale overheid. “Wij zeggen al twee jaar dat het artikel niet onze bevoegdheid is, dus vragen we het Europese Hof eerst om juridische duidelijkheid te brengen”, zegt Vervoorts woordvoerder Jo De Witte.

Eén van de Brusselse argumenten is dat de federale overheid wel al bevoegd was om telecombedrijven datzelfde bezoekrecht te garanderen bij werken aan gasleidingen. “We overleggen nu met het BIPT om te onderzoeken wie bevoegd is voor andere graafwerken.”

Ook federaal minister van telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) is betrokken bij dat overleg. Maar op welke termijn er iets beslist wordt, blijft onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Politiek, snel internet, Europees Hof van Justitie, Rudi Vervoort, Philippe De Backer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni