Brusselaar licht voedingsbedrijf op voor 263.000 euro

© PhotoNews

Het parket Halle-Vilvoorde heeft dinsdag een gevangenisstraf van 40 maanden gevorderd tegen een 54-jarige man uit Brussel die betrokken zou geweest zijn bij de grootscheepse oplichting van een Nederlands voedingsbedrijf. Dat bedrijf had voor bijna 263.000 euro aan melkeiwitten en boter verkocht aan mensen die beweerden te werken voor een bedrijf in Flémalle, maar uiteindelijk oplichters bleken te zijn. De Brusselaar ontkent zijn rol.

Het Nederlandse bedrijf kreeg in april 2017 een mail met een bestelling van 24.000 kilogram caseïne (melkeiwitten, red.) en 22.000 kilogram boter, goed voor in totaal 263.000 euro. Die professioneel opgestelde mail was zogezegd afkomstig van twee commerciële managers te zijn van een bedrijf in Flémalle, en bevatte zelfs verwijzingen naar de site van dat bedrijf, maar er werd wel gevraagd om niet in Flémalle te leveren maar in Beersel. Bij die levering, in juni 2017, was Brusselaar J.K. aanwezig om erop toe te zien dat alles vlot verliep.

Toen het Nederlandse bedrijf daarop een factuur verstuurde naar Flémalle, vielen ze daar uit de lucht. Uitgebreid onderzoek wees vervolgens uit dat de site waarin naar de mail verwezen werd, in Italië was nagemaakt en dat de paypalaccount waarmee betaald zou worden ook van Italiaanse oorsprong was. Het telefoonnummer dat in de email stond, was afgesloten maar verwees wel door naar een ander nummer, dat bleek te behoren aan K.

Die hield vol dat hij enkel als tolk was opgetreden voor de mensen die de bestelling hadden geplaatst en verder van niets wist, een houding die op weinig begrip kon rekenen bij het parket. Dat wees erop dat zelfs K.'s eigen echtgenote verklaarde dat de man contacten had met Italianen, zowel telefonisch als in levende lijve, en eiste een celstraf van 40 maanden.
Het vonnis valt op 17 december.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?