Brussels parket: 'Nultolerantie op Core-festival werpt vruchten af'

© Cato Beljaars
| Core Festival 2022
Updated: 14-06-2022 - 15:31

Tijdens de eerste editie van het Core-festival op 27 en 28 mei is de politie slechts in beperkte mate moeten tussenkomen voor drugsgerelateerde feiten. Dat meldt het Brusselse parket.

De eerste editie van het Core-festival lokte meer dan veertigduizend festivalgangers. "We waren dan ook verheugd te merken dat maar een zeer beperkt deel van deze feestvierders het nodig vond om drugs mee te nemen," klinkt het bij het Brussels parket.

De muziekliefhebbers werden bij het binnenkomen gefouilleerd. Indien ze verdovende middelen of kleine wapens bij zich hadden, werd meteen gereageerd met een onmiddellijke minnelijke schikking of werd het dossier doorgestuurd naar het parket, afhankelijk van de hoeveelheid die ze mee hadden.

Ook voor de ingang van het festivalterrein werden afvalcontainers voorzien voor mensen die vrijwillig wensten afstand te doen van drugs, alvorens ze in de veiligheidsperimeter kwamen.

"99 procent van de overtreders kreeg een onmiddellijke minnelijke schikking, waarvan 93 procent meteen betaalde." Tijdens deze actie nam de politie cocaïne, extasy, ketamine en cannabis in beslag.

Via een recente omzendbrief van het college van procureurs-generaal is de vernieuwde procedure van de onmiddellijke minnelijke schikking van toepassing. "Dankzij deze procedure kan er een effectief lik-op-stuk beleid worden gevoerd voor bepaalde kleine misdrijven."

"Het geeft de mogelijkheid aan de politie om op vraag van het parket een onmiddellijke schikking voor te stellen aan de overtreders."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?