Brussels parket verdedigt aanpak van stadsbende die jonge meisjes prostitueerde

© YouTube
| © YouTube | Azeddine A.O. is 24 jaar en woont in Sint-Gillis. Hij is bekend als rapper onder de naam Aze2dine.

Het parket van Brussel ontkent ten stelligste dat het niet snel genoeg heeft opgetreden tegen een bende die jonge meisjes in de prostitutie dwong. Het klopt dat de bende al in augustus 2019 in het vizier kwam van het gerecht, maar het onderzoek leverde toen onvoldoende bewijs op om de bendeleden op te pakken.

Maandag berichtte de VRT dat het parket al veel langer wist dat een Brusselse jongerenbende verschillende meisjes dwong om zich te prostitueren. Dat zou eerder al hebben gebleken uit een antwoord van minister Koen Geens op een parlementaire vraag van het Vlaams Belang.

“Het klopt dat we in augustus 2019 al een onderzoek hebben geopend naar één of meerdere jonge meisjes die zich zouden prostitueren in een woning”, zegt het parket vandaag, “maar dat onderzoek leverde te weinig bewijzen op om in te grijpen”.

Het onderzoek was nog steeds lopende wanneer er in oktober een nieuw onderzoek wordt opgestart naar gelijkaardige feiten, maar dan in een andere woning. Opnieuw zouden jonge meisjes gedwongen worden om zich te prostitueren. “In dit onderzoek vordert de onderzoeksrechter de aanhouding van een verdachte”.

Begin januari komt het onderzoek in een stroomversnelling. De politiediensten zijn op zoek naar een 16-jarig Frans meisje dat thuis is weggelopen en zich in België zou prostitueren. De gelijkenissen met de vorige twee dossiers valt op, waardoor de twee gerechtelijke dossiers worden samengevoegd. De politie valt binnen in een woning in Ukkel en vindt er het 16-jarig meisje. Haar vriendje blijkt haar te hebben 'verkocht' voor 2000 euro aan een jongerenbende die haar verplichtte om zich te prostitueren.

Molotovcocktail naar politiecommissariaat

Op basis van de twee onderzoeken kunnen de politiediensten de bende nu wel in kaart brengen. Er worden verschillende verdachten opgepakt; allemaal leden van een jongerenbende die zich ophoudt rond het Jacques Franckplein in Sint Gillis en die zich de afgelopen jaren de Fioul gang of de Fuel gang is gaan noemen. Onder de verdachten ook twee jonge rappers die vooral op Youtube actief zijn : “Le You” en Aze2dine. De bende trok al eerder de aandacht van de politiediensten, onder meer in het kader van drugshandel. Het zouden ook leden van de Fioul Gang zijn die in 2018 een zelfgemaakte bom gooiden naar een politieauto en een molotov cocktail naar het politiecommissariaat.

Volgens het parket is het onderzoek nog steeds lopende en kan er daarom niet meer over worden gecommuniceerd. Wel willen de parketwoordvoerders onderstrepen dat “de strijd tegen mensenhandel en zedenfeiten een absolute prioriteit zijn”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?