Parket en politie wisten al langer van bende die meisjes tot prostitutie dwong

© PhotoNews

Begin dit jaar werden leden van een stadsbende uit Sint-Gillis aangehouden. De bendeleden worden ervan verdacht minderjarige meisjes te hebben gedwongen tot prostitutie. Het Brusselse parket werd al in augustus vorig jaar op de hoogte gebracht van het dossier, blijkt nu.

Begin januari werd een zestienjarig meisje bevrijd na een inval door de politiezone Zuid. Het meisje werd door een stadsbende uit Sint-Gillis gedwongen tot prostitutie en zou niet het enige slachtoffer geweest zijn. In het dossier werden negen verdachten aangehouden.

Toch hadden politie en parket veel vroeger kunnen ingrijpen, blijkt uit berichtgeving van VRT NWS. Zo stelde de politiezone Zuid eind juli vorig jaar al een informatierapport op rond een bende die twee meisjes dwong tot prostitutie. Waar dat gebeurde, in Sint-Gillis, was toen al bekend en de politie had ook de naam van een verdachte.

Enkele dagen later volgde een proces-verbaal, waardoor ook het parket op de hoogte werd gebracht van het dossier. Verder gebeurde er niet veel meer en schakelde het parket bijvoorbeeld niet de hulp in van de federale politie.

Federale politie valt wel in

De federale politie greep begin oktober in, nadat ze de bende zelf op het spoor was gekomen. Na contact met de politiezone Zuid bleek het om dezelfde bende te gaan. De federale politie doet op 2 oktober wél een inval, en kan daarbij een zestienjarig meisje bevrijden, maar meewerken wil ze niet. Er wordt geen verdachte opgepakt en de federale politie ondervindt moeilijkheden bij het contacteren van de betrokken persmagistraat, waardoor het ook niet de nodige toestemmingen kan krijgen voor verder doorgedreven onderzoek.

Eind december stelt ook de politiezone Noord een informatierapport op over dezelfde bende, gevolgd door een pv op 31 december. Dat komt opnieuw bij het parket terecht, maar bij een andere parketmagistraat. Deze keer komt er wel vaart in het dossier. De parketmagistraat legt een verband met een dossier van een weggelopen meisje uit Frankrijk.

Dat meisje werd opgesloten in een huis in Vorst, waardoor het dossier opnieuw bij de politiezone Zuid terechtkomt. De politie valt uiteindelijk binnen in dat huis op 4 januari en bevrijdt het meisje. Dankzij haar getuigenis komt de politie elf verdachten op het spoor, waarvan er negen worden aangehouden.

Hoe het mogelijk is dat het zo lang geduurd heeft voor er actie werd ondernomen in dit dossier is onduidelijk. Dossiers rond seksueel geweld zouden immers prioritair behandeld moeten worden, zeker wanneer er minderjarigen bij betrokken zijn. Het Brusselse parket is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?