| Procureur des Konings ad interim Tim De Wolf

Onderbemand parket wil gemeenten meer misdrijven laten bestraffen

© Belga
30/09/2023

Het onderbezette Brusselse parket is van plan om het aantal misdrijven die lokale overheden mogen bestraffen, uit te breiden, schrijft L'Echo. Veel overtredingen die tot nu toe werden geseponeerd, zouden hierdoor wel effectief worden veroordeeld, maar het idee stuit ook op verzet.

Concreet wil het parket naast winkeldiefstal met een plafond van 250 euro ook diefstallen van hogere bedragen aan de lokale overheden overlaten. Ook slagen en verwondingen zonder arbeidsongeschiktheid en zonder verzwarende omstandigheden, met uitzondering van huiselijk geweld, zouden worden overgeheveld.

Dat staat in het nieuwe protocol dat procureur des Konings Tim De Wolf aan de gemeenten heeft voorgesteld. Het protocol in kwestie bepaalt de misdrijven waarvan de behandeling overgelaten kan worden aan de lokale besturen volgens de wet uit 2013 op de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Een uitbreiding ervan zal het volgens De Wolf mogelijk maken om overtredingen die tot nu toe door de mazen van het net slipten effectief te bestraffen.

Het idee stuit echter ook op verzet. Naast de toegenomen werklast wezen sanctionerende ambtenaren er al op dat ze niet zo goed zijn uitgerust als het openbaar ministerie om geweld aan te pakken. Dit omdat ze geen getuigen kunnen horen of aanvullende onderzoek kunnen opvragen. Bovendien kunnen de straffen die ze uitdelen - boetes van maximaal 350 euro - relatief laag lijken in gevallen van fysiek geweld.

Het Brusselse parket zag zijn personeelsbestand teruglopen van 119 magistraten tot 95 in 2023, terwijl het tegelijkertijd te kampen had met talrijke langdurige ziekteverloven. In vijf jaar tijd is het aantal zonder vervolging afgesloten strafzaken met 157 procent gestegen.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is voorstander van meer gemeentelijke bevoegdheden om te sanctioneren, maar benadrukt dat ook het parket genoeg mensen nodig heeft.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni