| De overval vond plaats op zondag 27 december 2020 in de Proxy Delhaize in Strombeek-Bever.

Brusselse dieven dienen bij overval messteken toe aan gerant Delhaize

© Chris Verhaeghe
28/12/2020

Er is een verdachte opgepakt voor de gewapende overval op een Proxy Delhaize in Strombeek-Bever zondagavond. De zaakvoerder van de supermarkt kreeg daarbij meerdere messteken. Een man uit Laken werd opgepakt na een politieachtervolging en bekende de feiten. Een tweede dader is nog op de vlucht.

Twee daders, die motorhelmen droegen, stormden zondagavond net voor sluitingstijd de winkel binnen en eisten de inhoud van de kassa. "Er waren op dat ogenblik nog vier personeelsleden in de winkel aanwezig", zegt Sabine Lievens van het parket van Halle-Vilvoorde. Eén werkneemster vroeg aan de mannen of ze nog ergens mee kon helpen. Zij werd door de eerste verdachte bedreigd met een mes, waarbij hij de inhoud van de kassa eiste.

Vluchtwagen richting Brussel

De tweede verdachte was gewapend met een vuurwapen. Hij bedreigde daarmee de gerant. De gerant werd gedwongen om de code van de kluis te geven, maar weigerde. "Daarop is een schermutseling ontstaan tussen de gerant en de tweede verdachte, waarop de eerste verdachte is tussengekomen en de gerant zes of zeven messteken heeft toegediend in de rug en de schouder. Het slachtoffer werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, maar hij verkeert niet langer in levensgevaar", aldus Lievens.

Of de daders buit konden maken, is nog niet duidelijk. Kort na de feiten kwam de politie de verdachten, die met een vluchtwagen vertrokken waren, op het spoor. “Dit voertuig werd opgemerkt op het grondgebied van Sint-Agatha-Berchem door een ploeg van politiezone Brussel-West", gaat Lievens verder. "Wanneer de politie wilde overgaan tot controle van dit voertuig en de inzittenden, is de passagier uitgestapt en te voet gevlucht, waarop de bestuurder van het voertuig terug vertrok met gierende banden."

Intense achtervolging

De bestuurder van het vluchtvoertuig botste tijdens de intense politieachtervolging tegen een geparkeerde auto. De agenten probeerden het voertuig klem te rijden, maar de bestuurder kon opnieuw vluchten door achterwaarts met zijn voertuig tegen de politiecombi in te rijden, waarna hij aan hoge snelheid zijn weg verder zette en de achtervolging verder ging. "Uiteindelijk reed de verdachte opnieuw enkele geparkeerde auto’s aan, waardoor hij finaal niet meer kon verder rijden. Hij nam te voet de vlucht, maar kon al gauw gevat worden door de politie."

De verdachte is een 24-jarige man uit Laken, die na zijn arrestatie toegaf de dader te zijn van de overval in Strombeek-Bever. “De tweede verdachte kon nog niet gevat worden, hij wordt actief opgespoord”, zegt de parketwoordvoerster. De gevatte verdachte wordt voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van feiten van diefstal met geweld met meerdere verzwarende omstandigheden en gewapende weerspannigheid. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Sint-Agatha-Berchem , Justitie , gewapende overval Delhaize Strombeek-Bever , parket halle-vilvoorde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni