justitiepaleis BRUZZ 1545

Brusselse grootvader verdacht van jarenlang misbruik kleinkinderen

© Chris Verhaeghe
27/09/2019

Het Brusselse parket eist 7 jaar cel tegen een grootvader die jarenlang zijn kleinkinderen zou hebben misbruikt. De openbare aanklager wil de man ook bijkomend ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank (SURB) voor een periode van 5 jaar.

De zaak kwam aan het licht toen monitoren van de speelpleinwerking de ouders van een 8-jarig meisje inlichtten van mogelijk seksueel misbruik. Op de vraag waarom ze in de vakantie graag kwam spelen, antwoordde ze dat ze dan niet naar haar opa hoefde te gaan. “Want die doet vieze dingen met mij, maar dat is ons geheim.”

De ouders van het meisje dienden klacht in en uit het onderzoek bleek dat de grootvader het meisje jarenlang zou hebben aangerand en verkracht. De man gaf het misbruik toe en verklaarde dat hij eerder al gelijkaardige feiten had gepleegd. In de jaren ’70 misbruikte de man zijn zus en tien jaar later deed hij hetzelfde met het dochtertje van zijn zus. De vrouw diende nooit klacht in, maar bevestigde het misbruik toen de speurders er haar mee confronteerden.

'Aan de verleiding weerstaan'

De grootvader gaf tijdens zijn verhoren toe dat hij zijn eigen kinderen nooit in bad had gestopt en hen zo weinig mogelijk op de schoot nam. “Om aan de verleiding te kunnen weerstaan”, zei hij daarover. Toen het misbruik van zijn kleindochter aan het licht kwam, werd ook haar 4-jarig broertje ondervraagd. Daaruit bleek dat de grootvader ook de jongen zou hebben misbruikt, maar dat ontkent hij.

Het parket eist 7 jaar cel tegen de man met een bijkomende terbeschikkingstelling van de SURB. Naast het misbruik van zijn kleinkinderen staat hij ook terecht voor het bezit van kinderporno. Zijn voormalige echtgenote riskeert 1 jaar cel met uitstel onder voorwaarden. Volgens de openbaar aanklager moet ze op de hoogte zijn geweest van het misbruik, maar weigerde ze in te grijpen.

Het vonnis valt binnen een maand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , kindermisbruik

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni