Brusselse politie kan vanaf 2021 terecht in gloednieuwe schietstand

© Mathias Declercq/BRUZZ
| Burgemeester Philippe Close, korpschef Michel Goovaerts en Citydev-directeur Benjamin Cadranel ondertekenden dinsdag de samenwerking voor het nieuwe trainingscentrum voor de lokale politie.

Tegen 2021 zal de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene eindelijk over een eigen, multifunctioneel trainingscentrum beschikken. In Neder-Over-Heembeek zullen zo’n 15 schietbanen, een hondenkennel én een buitenruimte voor onder meer verdedigingsoefeningen met molotovcocktails verrijzen langs de Ring. “Hoe meer training, hoe mínder schietincidenten er net zullen plaatsvinden”, zeggen korpschef Michel Goovaerts en burgemeester Philippe Close (PS).

Burgemeester Philippe Close (PS) had nog maar net twee weken de sjerp omgegord toen een militair met een welgemikt schot mogelijk erger wist te voorkomen bij de mislukte aanslag in het Centraal Station. Vandaag wordt de militaire aanwezigheid in het straatbeeld afgebouwd, en zal het dus nog meer aan de politie zijn om gepast tussen te komen bij dreigend gevaar. “Het is dan ook van essentieel belang dat onze mensen de juiste reflexen hebben en perfect weten hoe ze met hun wapen kunnen omgaan”, aldus Close.

Maar net daar wringt al jaren het schoentje. Naar schatting 1 agent op 2 in Brussel is niet in orde met de verplichte schietoefeningen en mag dus in strikte zin geen wapen hanteren, tenzij op bevel én verantwoordelijkheid van de korpschef, schreven we hier eerder al.

De Glocks 16 en 19
© Mathias Declercq/BRUZZ
| De Glocks 16 en 19, die de agenten van de recherche en agenten in burger dragen hanteren.

Een problematiek die korpschef Michel Goovaerts maar al te goed kent. “Al jaren hebben we problemen om geschikte locaties te vinden om onze 2.200 politieagenten hun schietoefeningen te laten uitvoeren. De meerderheid moet volgens de wet minstens vier keer per jaar gaan oefenen, bij de speciale eenheden is dat zelfs tien keer. In totaal zouden we zo jaarlijks 50.000 uren aan schietoefeningen moeten kunnen aanbieden.”

Maar daar is in Brussel simpelweg niet de juiste infrastructuur voor te vinden. De politie kon lang terecht in private schietclubs zoals La Défense, maar uitbaters kunnen al te vaak niet meer voldoen aan de alsmaar strengere veiligheidsvoorschriften om op een georganiseerde manier de politie te laten oefenen. En aan een huurprijs die varieert van 50 tot 100 euro per uur, kost dat een politiezone ook handenvol geld.

Oefeningen met molotov-cocktails

Maar dat euvel zou tegen 2021 overwonnen moeten zijn. Dan moet langs de De Béjarlaan in Neder-Over-Heembeek een gloednieuw trainingscentrum voor de lokale politie verrijzen. Een gebouw van 6.000 vierkante meter zal er 10 schietbanen van 50 meter lang en 5 banen van 30 meter herbergen. Onder begeleiding van eigen schietmonitors zullen agenten er bijna de klok rond, 7 dagen op 7, terechtkunnen om hun achterstand op het vlak van schietoefeningen in te halen. Er zal ook een aangepaste buitenruimte zijn van 4.000 vierkante meter waar de politie onder meer ‘molotov-oefeningen’ zal kunnen houden. “Je kunnen beschermen tegen enkele stenen die gegooid worden, of tegen een molotov-cocktail, is namelijk iets helemaal anders”, aldus Goovaerts.

Behoorlijk spectaculair dus allemaal, al noopt de dagelijkse realiteit wel tot nuance. Zo zag de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene zich in 2017 maar vier keer genoodzaakt om met hun wapen te vuren. “Maar even belangrijk dan ‘how to shoot’, is te weten ‘when to shoot’”, zegt Goovaerts. “Er zijn genoeg andere technieken die de politie kan gebruiken om gevaar te neutraliseren”, vult burgemeester Close aan. “Al die verdedigingstechnieken zullen ook een belangrijke plaats krijgen in het nieuwe trainingscentrum. Hoe meer er getraind wordt met een wapen, hoe mínder schietincidenten er net zullen plaatsvinden, daar zijn we van overtuigd.”

SCAR Fn herstal
© Mathias Declercq/BRUZZ
| Voor het grove geschut, zoals deze SCAR die ook door militairen wordt gehanteerd, moeten agenten een speciale opleiding volgen.

'Groter veiligheidsgevoel in Neder-Over-Heembeek'

In het nieuwe complex komt ook een hondenkennel waar de 50 dieren van de brigade onderdak krijgen, nadat de hondenkennel in het Ossegempark in Laken ook al niet meer aan de voorschriften voldeed. “Er zal daardoor ook dag en nacht politie aanwezig zijn in het gebouw. In combinatie met het nieuwe politiecommissariaat aan de Versailleslaan, die de klok rond open zal zijn, komt dat het veiligheidsgevoel in Neder-Over-Heembeek alleen maar ten goede”, maakt Close zich sterk.

Het stadsbestuur trekt zo’n 10 miljoen euro uit voor de bouw van het nieuwe centrum en de erfpacht met Citydev, de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij die eigenaar is van het terrein waar het trainingscentrum komt. “Het is voor ons ook heel belangrijk om niet louter economische doeleinden na te streven, maar ook in te spelen op de reële noden van de lokale besturen”, zegt directeur-directeur Benjamin Cadranel daarover. Maar de investering van de Stad moet ook renderen. “De eigen politiezone is onze eerste klant, maar we zijn ervan overtuigd dat ook andere politiezones de nieuwe schietstand zullen willen huren”, besluit Close.

Hier komt de nieuwe schietstand en het trainingscentrum van de lokale politie.
© BRUZZ - Google
| Hier komt de nieuwe schietstand en het trainingscentrum van de lokale politie.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?