Lokale politie krijgt langverwachte schietstand

© Google
| De nieuwe schietstand en hondenkennel moet verrijzen langs de De Béjarlaan in Neder-Over-Heembeek.

De grootste politiezone van het land Brussel Hoofdstad-Elsene krijgt eindelijk een volwaardige eigen schietstand. De Stad Brussel heeft maandagavond het licht op groen gezet voor de bouw van een vormingscentrum met schietstand en hondenkennel op een terrein langs de De Béjarlaan in Neder-Over-Heembeek. Het kostenplaatje bedraagt zo’n 8 miljoen euro.

Het gebrek aan een eigen schietstand speelt de lokale politie van de hoofdstad al langer parten. Voor de verplichte schietoefeningen moesten de agenten vaak uitwijken naar een privé-schietclub, maar de zware huurlasten en de gebrekkige infrastructuur waren verre van ideaal.

Na jaren van overleg met de politie en vakbonden, heeft de Stad Brussel nu het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuw vormingscentrum, met schietstand en hondenkennel. Dat centrum moet verrijzen op een terrein van de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij CityDev van bijna 16.000 vierkante meter, langs de De Béjarlaan in Neder-Over-Heembeek. De Stad wou dat centrum graag buiten het stadscentrum houden, gezien de geluidsoverlast die zo’n schietstand met zich meebrengt.

Hondenkennel in Ter Kamerenbos verdwijnt

Het vormingscentrum zal dus ook een gloednieuwe hondenkennel huisvesten. Vandaag is de hondenbrigade van de politiezone verdeeld over twee kennels, in het Ter Kamerenbos en het Ossegempark, maar die zijn hopeloos verouderd en niet langer conform. Zij zullen fuseren in de nieuwe hondenkennel in Neder-Over-Heembeek.

Nu de gemeenteraad het licht op groen heeft gezet, gaat de Stad zo snel mogelijk een openbare aanbesteding lancering voor de bouw van het nieuwe centrum. Het doel zou zijn om het centrum klaar te krijgen tegen midden 2019. De Stad Brussel zal zo’n 8 miljoen euro betalen voor de bouw, om het daarna te verhuren aan de eigen politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Maar volgens burgemeester Philippe Close (PS) is het ook de bedoeling om de schietstand te verhuren aan andere politiezones.

Het project werd goedgekeurd door de gemeenteraad, al formuleerden DéFI en N-VA wel enkele opmerkingen. Zo benadrukte Fabien Maingain (Défi) dat het overleg met de vakbonden goed moest verlopen om zo optimaal te kunnen beantwoorden aan de noden van de politie. Johan Van den Driessche (N-VA) onthield zich bij de stemming en vroeg zich af of er al principe-akkoorden zijn met de verschillende politiezones. De burgemeester liet weten dat hij niet wil wachten op een officieel groen licht van alle politiezones, maar dat de politiezones het wel al principieel eens zijn en dat de vakbonden nauw zullen betrokken worden bij de plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?