Oud hoofdkwartier NAVO Evere buitenzicht

| Het proces vindt plaats op de Justitia-site in Haren, het voormalige NAVO-hoofdkwartier.

Brusselse verdachte aanslagen Parijs: 'Slechts één keer valse documenten doorgegeven'

© Belga
25/04/2022

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is maandagnamiddag Meryem E.B. ondervraagd door de rechtbank. De vrouw wordt vervolgd omdat ze voor valse documenten zou gezorgd hebben die door de terroristen gebruikt werden. "Ik heb dat maar één keer gedaan, maar pas achteraf had ik door dat het om valse papieren ging," zei de vrouw in een warrige verklaring.

Meyrem E.B.'s echtgenoot, Farid Kharkach, staat op het assisenhof in Parijs terecht voor zijn aandeel in de productie en levering van valse documenten, maar zijn echtgenote staat in Brussel terecht. Zij zou een veel kleinere rol gespeeld hebben in het handeltje.

"Ik ben daar maar één keer mee in aanraking gekomen," zei de vrouw. "Een man in een dikke jas en een zonnebril, die misschien wel Khalid El Bakraoui was, is een envelop in de bus komen steken. Een andere man is die envelop vervolgens komen ophalen."

Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat Kharkach vaker op die manier werkte, waarbij een envelop met valse identiteitsdocumenten in een postbus werd achtergelaten, zodat de kopers die konden komen ophalen. Diezelfde kopers lieten dan een envelop met geld achter.

Warrig verhoor

"Ik zocht daar niets achter, mijn echtgenoot handelde in wagens en brommers," aldus Meyrem E.B. "Er zaten vaak enveloppen met sleutels en documenten in onze bus."

In een van haar verhoren bij de politie en de onderzoeksrechter zou E.B. nochtans verklaard hebben dat ze wel wist dat haar man iets illegaals deed, maar dat zij en haar echtgenoot nooit hadden verwacht dat ze terroristen zouden helpen. "Farid zei me dat hij dat deed om mensen zonder papieren te helpen," klonk het in dat verhoor.

"Maar dat verhoor is niet correct verlopen", aldus de vrouw maandag. "Dat heb ik allemaal pas achteraf gehoord."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni