© Comité Alhambra

Burgemeester Close verzegelt appartementen gebruikt voor Chinese prostitutie

SD
© BRUZZ
15/06/2023

Brussels burgemeester Philippe Close heeft recent drie appartementen in de Alhambrawijk voor zes maanden verzegeld “omdat ze werden gebruikt als uitbuitingsplaatsen” voor Chinese prostitutie. Het Chinese prostitutienetwerk in de wijk zou begin februari door een grote politieactie opgerold zijn, maar blijkt nog niet volledig bestreden.

Begin februari viel de politie op een aantal adressen in de Alhambrawijk binnen in het kader van een onderzoek naar een Chinees mensensmokkel- en prostitutienetwerk, onder meer in de Chinese supermarkt in de Sint-Pieterstraat.

Het pand bleek dienst te doen als een soort van hoofdkwartier van het netwerk. Er werden toen 30 slachtoffers aangetroffen en 200 slachtoffers geïdentificeerd. Negen personen werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst en door de raadkamer in voorlopige hechtenis geplaatst. 17 Vrouwen werden toen meegenomen voor verhoor, maar geen enkele wilde praten.

BRUZZ merkte evenwel twee weken later al op dat het prostitutienetwerk weer op volle toeren draaide. Nu blijkt dat ook de politie in de maanden erna er nog sporen van het Chinese prostitutienetwerk heeft vastgesteld.

In het burgemeestersbesluit dat op een van de panden werd geplakt en gedeeld door het Comité Alhambra is te lezen dat de politie op 26 maart en 28 april administratieve verslagen heeft opgesteld die er prostitutieactiviteiten vaststelden 'door personen van Aziatische afkomst in het gebouw aan de Bloemenstraat 20'. "Het hele gebouw wordt gebruikt door Chinese sekswerkers."

Volgens de rapporten en foto's wijzen elementen zoals "speciale verlichting, condooms, glijmiddel, enzovoort" erop "dat de ruimten zijn uitgerust voor seksuele diensten".

Volgens het besluit, dat op 17 mei door de burgemeester werd ondertekend, wilde de eigenaar van de appartementen de bewoners uitzetten en de huurovereenkomsten stopzetten, maar moest die daarvoor langs het vredegerecht. Omdat de eigenaar onvoldoende heeft aangetoond dat de activiteiten zijn stopgezet, werden in afwachting van de uitspraak van de vrederechter de drie appartementen verzegeld, klinkt het verder in het besluit.

"We zetten in op de vervolging van de daders en de sluiting van de uitbuitingsplaatsen," zei burgemeester Close over de verzegeling van de drie appartementen op de gemeenteraad van 23 mei.

Het wijkcomité Alhambra reageert opgetogen op de verzegeling: "We hopen dat dit systematisch zal blijven gebeuren. De internationale prostitutie gaat altijd naar de plaatsen met de minste weerstand. We willen dat de Stad Brussel het de Chinese mensenhandel moeilijk blijft maken zodat ze niet zomaar kwetsbare personen kunnen uitbuiten voor groot geldgewin," klinkt het in een bericht op Facebook.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, prostitutienetwerk, Alhambra-wijk, Comité Alhambra, chinese prostitutie, burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie