Prostitutie in de Alhambrawijk

| Prostitutie in de Alhambrawijk. (archiefbeeld)

Chinees prostitutienetwerk opgerold in Alhambrawijk

SD
© BRUZZ - Belga
07/02/2023

De federale politie heeft in de Brusselse Alhambrawijk 26 huiszoekingen uitgevoerd waarbij 27 verdachten werden opgepakt in het kader van een onderzoek naar een Chinees mensensmokkel- en prostitutienetwerk. Het is het resultaat van twee jaar onderzoek, zegt de woordvoerder van het federale parket, Eric Van Duyse.

Deze ochtend rond 5 uur is de politie binnengevallen op 26 plaatsen in de Alhambrawijk in Brussel. Naast 27 verdachten, werden ook evenveel slachtoffers gevonden. Allen blijken van Chinese origine, aldus de woordvoerder.

Ook de meeste verdachten waren Chinees, drie verdachten hebben de Belgische nationaliteit. Eveneens werd voor het onderzoek een man in Spanje opgepakt, het federaal parket vraagt zijn overlevering aan ons land.

"Gelijktijdig met de Belgische tussenkomst werden er op vraag van de Belgische speurders ook huiszoekingen en arrestaties verricht in het Spaanse Alicante en Barcelona", klinkt het nog. "Zowel Eurojust als Europol hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek."

Tijdens de huiszoekingen werd eveneens 90.000 euro en 20.000 Amerikaanse dollar cash aangetroffen. Opvallend was ook de vondst van 4.000 kilogram in munten, aldus Van Duyse.

'Zwaartepunt in Brussel'

De criminele organisatie zou in China vrouwen geronseld hebben om hen over te brengen naar Europa. Hier werden ze vervolgens gedwongen om zich te prostitueren.

Het onderzoek is onder leiding van een Gentse onderzoeksrechter, die ook huiszoekingen had bevolen in onder meer Antwerpen en Charleroi.

"Sinds enkele jaren neemt in België de aanwezigheid van Chinese sekswerkers toe, met een zwaartepunt in Brussel", zegt het federaal parket. "De federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen startte, in opdracht van het federaal parket en onder leiding van een Gentse onderzoeksrechter, een onderzoek naar een criminele organisatie die Chinese vrouwen overbracht naar Europa en hen dwong zich te prostitueren. Na intensief onderzoek kon de organisatie in beeld gebracht worden."

Volgens het federaal parket werden de vrouwen vooral in de privéprostitutie ingezet, via onder meer online verhuurplatformen, hotels, en vakantieverblijven. Afspraken werden geboekt via gespecialiseerde websites voor seksadvertenties. Tijdens de Covid-periode verplaatsten de activiteiten zich ook naar de straatprostitutie, vooral zichtbaar in de Brusselse Alhambrawijk.

Het buurtcomité van de wijk Alhambra trekt al langer aan de alarmbel over het Chinese prostitutienetwerk.

20217a2a-comitealhambra.jpg

| Straatprostitutie in de Alhambrawijk. (archiefbeeld)

Afhankelijkheid

"De slachtoffers werden veelvuldig verplaatst van locatie binnen Europa en ze moesten een groot deel van hun geld afgeven", gaat het parket verder. "Een aanzienlijk deel van de slachtoffers heeft geen legale verblijfsstatus meer waardoor de afhankelijkheid van de criminele organisatie nog toeneemt."

"De organisatoren misbruiken die precaire situatie om hen op diverse vlakken uit te buiten. De criminele organisatie verwierf op die manier grote sommen geld die getransfereerd werden naar het buitenland langs legale en illegale kanalen." De slachtoffers worden begeleid door een gespecialiseerd opvangcentrum.

De federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen kreeg voor de Belgische actie versterking van de collega's van de FGP's van Brussel, Antwerpen, Leuven, Halle-Vilvoorde en Charleroi, de directie Serious and Organised Crime (DJSOC) van de Federale Gerechtelijke Politie.

Ook de Directie hondensteun, de Directie openbare veiligheid en verschillende Interventiekorpsen uit het hele land, alsook diverse lokale politiediensten, namen aan de actie deel. Ook het opvangcentrum Pag-Asa, Belpiu en de Dienst Vreemdelingenzaken verleenden hun medewerking.

BRUZZ bracht vorig jaar al in kaart hoe de Chinese prostitutie aan belang won in de Alhambrawijk en hoe het fenomeen veel kenmerken van mensenhandel had. Herlees de reportage hier.

In juli vorig jaar gaf BRUZZ-journalist Kris Hendrickx meer tekst en uitleg in de studio over het fenomeen en de Alhambrawijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni