Comité Alhambra bezorgd over 'grote toename' Chinese prostituees

JP
© BRUZZ
15/06/2022

Het buurtcomité van de Alhambrawijk, dat zich inzet voor een leefbare buurt, trekt aan de alambel door de toename van Chinese straatprostituees op de Emile Jacqmainlaan. Het comité vreest dat België te maken heeft met een nieuw mensenhandelnetwerk.

Het voorbije jaar signaleerde het buurtcomité al vaker Chinese prostituees. Er leek aanvankelijk sprake te zijn van één adres boven de Chinese supermarkt. Nu zijn dat er volgens het buurtcomité vier, in alle zijstraten van de Emile Jacqmainlaan. Ook getuigen de leden van het buurtcomité dat ze op straat vaker aangesproken worden.

Het is niet duidelijk of het om mensenhandel gaat, maar volgens Comité Alhambra wijzen de signalen wel die richting uit. Op gespecialiseerde fora valt te lezen dat er sprake is van 'bandwerk' dat soms door hele jonge vrouwen verricht wordt. Bedragen van 50 euro 'all in' worden genoemd.

Stef Janssens van het federale migratiecentrum Myria liet eerder ook weten dat Chinese vrouwen per vliegtuig naar Oost-Europa worden gesmokkeld met een valse identiteit. Vandaar reizen ze dan verder naar andere landen met een tweede valse identiteit. Denk daarbij aan Duitsland, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Spanje en ook België. "Daar moeten ze hun smokkelschulden dan afbetalen met prostitutiewerk."

Het Comité Alhambra verwijst ook naar andere Europese steden die met het fenomeen geconfronteerd worden. In Spanje werd in januari een heel netwerk opgerold, dat in verschillende steden Aziatische vrouwen in de prostitutie dwong. De vrouwen werden een betere toekomst in Europa beloofd en moesten dan bij aankomst een schuld afbetalen tussen de 8.000 en 10.000 euro.

Collega Kris Hendrickx volgt het fenomeen in de Alhambrawijk al maanden en gaf meer toelichting in de studio van BRUZZ 24. Herbekijk hieronder het gesprek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni