© KVDP/BRUZZ | Arrestatie van een minderjarige.

Burgemeester Close: 'Wat deden jongeren uit Chimay op betoging?'

© Belga - BRUZZ
26/01/2021
Updated: 26/01/2021 08.08u

Van de 245 personen die zondag administratief werden aangehouden bij de betoging tegen politiegeweld rond het Centraal-Station, bleken er 91 minderjarig. "Wat doen die jongeren op een zondagnamiddag, wanneer cafés en winkels dicht zijn, in Brussel", vraagt burgemeester Philippe Close (PS) zich af. Volgens hem zette de politie een minderjarige thuis af in Chimay.

Voor aanvang van het protest stonden er al tientallen politiebusjes en zes waterkanonnen opgesteld aan het Warandepark. Al die politie was er omdat er eerder die zondagmiddag, vanaf 14 uur, een statische betoging plaatsvond vlak bij het Centraal Station.

Een honderdtal manifestanten kwam samen op het Albertinaplein om te protesteren tegen wat zij ‘klassenjustitie’ noemen. Ze vinden dat de Belgische justitie soms racistisch te werk gaat en wilden dat aanklagen. Maar de betoging was niet toegelaten en werd dus maar drie kwartier gedoogd. Om 14.45 uur vroeg de politie iedereen om de Kunstberg te verlaten.

91 minderjarigen

Burgemeester Close lichtte op de gemeenteraad maandagavond toe toe dat hij vanuit het commandocentrum hierover in contact stond met de politie. Omdat bepaalde groepjes bleven hangen, ging de politie over tot identificatie. Daarbij liep het volgens Close volledig uit de hand. De oproerpolitie was aanwezig en zette honden en pepperspray in.

Uiteindelijk werden vanuit de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene 232 personen aangehouden, omdat ze weigerden de plaats te verlaten. Enkelingen werden gearresteerd omdat ze aanstalten maakten amok te maken in het stadscentrum. Van de 232 waren er 86 minderjarig. Ook de politie van de zone Noord verrichte nog eens 15 arrestaties, waarvan vijf minderjarigen.

Wat doen deze jongeren hier? Er is niets te doen in de stad. 

Burgemeester Philippe Close (PS)

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel

Onze redactie verzamelde net als oppositiepartij PVDA getuigenissen over het buitensporig en soms gewelddadige optreden van de politie. Voorafgaand aan de gemeenteraad werd Close ook geconfronteerd met enkele van de slachtoffers, die claimden in de kazernes van Etterbeek geslagen te zijn geweest door agenten. Close haalde aan dat deze jongeren zelf toiletten hadden stukgemaakt, maar ontweek voorts de netelige kwestie.

Teruggebracht naar Chimay

De burgemeester van de stad Brussel, die ondanks aandringen niet wilde reageren bij BRUZZ, wees vooral naar de jongeren. "Ik vraag me af wat zij op een zondag om 16 uur in de buurt van het Centraal-Station deden", aldus Close. "Er is niets te doen in de stad. Cafés of winkels waren gesloten. Het ging zelfs om jongeren van 12 jaar. En het waren niet allemaal Brusselaars."

Dat sommige minderjarigen uren in een cel hebben vertoeft, betwist Close. Om de 86 minderjarigen snel naar hun ouders terug te brengen, werd namelijk een onderofficier aangesteld. "Vijftien minderjarigen van wie de ouders hen niet wilden komen halen, werden aan het Centraal-Station afgezet. Andere jongeren werden tot buiten Brussel afgezet. Een jongere van 15 jaar werd zelfs naar Chimay gebracht."

Over het optreden van de politie liet Close zich niet of amper uit. Volgens aanwezigen, onder wie een BRUZZ-reporter, waren er meer personen aangehouden dan er betogers waren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, betoging centraal-station, burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie