| Betogers op manifestatie voor de zorg (archiefbeeld).

Ondanks verbod: organisatie wil toch betogen tegen 'klassenjustitie' zondag

JP
© BRUZZ
23/01/2021
Updated: 23/01/2021 14.54u

De betoging tegen een 'racistische klassenjustitie' die zondag op de Kunstberg zou plaatsvinden, is niet toegelaten. Dat beslisten Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) en burgemeester Philippe Close (PS). De organisatoren willen de bijeenkomst toch door laten gaan.

De betoging is gepland voor 14 uur aan het Centraal Station deze zondag. Vrijdagavond raakte bekend dat de toelating die het stadbestuur eerder had gegeven wordt ingetrokken. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had daarop aangedrongen bij burgemeester Philippe Close (PS), omdat de organisator niet kan garanderen dat er niet meer dan honderd manifestanten kunnen komen.

De organisatoren hadden de deelnemers op Facebook herinnerd aan de sanitaire maatregelen, dat er slechts honderd mensen mogen komen en de wijziging van het Poelaertplein naar de Kunstberg geaccepteerd. “We hebben alles gedaan wat er gevraagd is. Het lijkt een politiek verbod voor ons," zegt mede-organisator Axel Farkas.

De manifestatie wordt georganiseerd door een twintigtal verschillende organisaties, waaronder 'Gauche Anticapitalistes'. Zij waren sinds vrijdagavond in overleg, maar gezamenlijk werd beslist om de manifestatie toch door te laten gaan. "Dit zou de tweede keer zijn dat er een poging wordt gedaan om onze beweging af te breken. De betoging op 5 december werd ook afgelast."

Vanwege de risico's op repressieve acties van de politie, roepen de organisatoren op om een weloverwoge keuze te maken om te komen. Ook vragen de organisatoren de betogers om de gezondheidsmaatregelen in acht te houden en in rustige sfeer samen te komen.

Niet vervolgd

De betogers wilden een hele reeks incidenten aan de kaak stellen waarbij ze denken dat Justitie haar werk niet correct heeft gedaan. Ze noemen in hun Facebookuitnodiging de voorbeelden van de jonge Adil en Mehdi die om het leven kwamen tijdens een interventie met de politie. De agenten werden volgens de betogers onterecht niet vervolgd.

Een recenter voorbeeld is het overlijden van de jonge Ibrahima, die op een nog onbekende wijze stierf in zijn cel nadat hij zou zijn opgepakt omdat hij de politie filmde. De betogers wilden op de Kunstberg een statische demonstratie houden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni