Politie massaal paraat bij verboden betoging: jongeren opgepakt

AB, JP , KVDP, MD
© BRUZZ
24/01/2021
Updated: 24/01/2021 21.52u

Aan de Kunstberg is een betoging met een honderdtal mensen zonder toelating van het stadsbestuur doorgegaan. De politie tolereerde nog even de statische manifestatie, maar ging uiteindelijk wel over tot arrestaties. Aan het Centraal Station werd de rest van de betogers uiteindelijk ingesloten.

De betoging was gepland om 14 uur aan de Kunstberg. Er waren naar schatting meer dan honderd mensen aanwezig. De politie tolereerde de betoging tot 14.30. Daarna werden de betogers verzocht om de Kunstberg te verlaten. Rond 15 uur waren de meeste mensen vertrokken. De politie ging over tot arrestaties van enkele jongeren en sloot ook een groepje betogers met behulp van pepperspray en honden in aan het Centraal Station.

Mede-organisator van de betoging, Axel Farkas, laat weten dat hij de "provocaties van de politie" veroordeelt. Hij vraagt de vrijlating van de opgepakte personen. Ook activist Yassine Boubout spreekt van "onprofessioneel" gedrag van de politie. Hij kreeg zelf pepperspray in het gezicht en werd ook gearresteerd, maar tegen het begin van de avond weer vrijgelaten.

Een tweet van activist Yassine Boubout, die aanwezig was op de betoging en later werd gearresteerd.

"De betoging verliep rustig", reageert politiewoordvoerster Ilse Van de keere. "Na afloop waren er echter kleine groepjes in de omgeving die in de richting van het centrum probeerden te lopen en daarbij riepen 'on va tout casser', terwijl ook een deel van de aanwezigen weigerden de omgeving te verlaten. Onze mensen zijn daarop tussengekomen en er zijn verschillende arrestaties uitgevoerd."

Hoeveel mensen er precies zijn aangehouden, is nog niet bekend. Mogelijk gaat het om enkele tientallen mensen, denkt Van de keere. Hun gegevens zullen worden genoteerd, waarna ze weer zullen worden vrijgelaten.

Toelating ingetrokken

Vrijdagavond raakte bekend dat de toelating die het stadsbestuur eerder had gegeven wordt ingetrokken. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had daarop aangedrongen bij burgemeester Philippe Close (PS), omdat de organisator niet kan garanderen dat er niet meer dan honderd manifestanten kunnen komen.

De organisatoren van de betoging namen echter geen vrede met het verbod. Ze lieten weten toch te zullen verzamelen. Daarop waarschuwde de politie aanwezig te zullen zijn om in te grijpen indien nodig. Dat bleek ook uit de aanwezigheid van mensen en materiaal. Aan het Warandepark stonden tientallen politiewagens klaar. Er waren maar liefst zes waterkanonnen te zien.

Opgepakte betogers worden weggevoerd. AB / BRUZZ

De betogers wilden een hele reeks incidenten aan de kaak stellen waarbij ze denken dat Justitie haar werk niet correct heeft gedaan. Ze noemen in hun Facebookuitnodiging de voorbeelden van de jonge Adil en Mehdi die om het leven kwamen tijdens een interventie met de politie. De agenten werden volgens de betogers onterecht niet vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, actua, betoging, politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni