| De twintiger belde in januari 2013 naar zijn vriendin, die ook veroordeeld werd, met de boodschap dat hij een sjiiet had geëxecuteerd.

Cassatieberoep van Vilvoordse Syriëstrijder tegen veroordeling verworpen

© Chris Verhaeghe
12/11/2019
Updated: 12/11/2019 14.52u

Het Hof van Cassatie heeft het cassatieberoep van de teruggekeerde Syriëstrijder Hakim Elouassaki uit Vilvoorde verworpen. Zijn veroordeling tot 28 jaar cel voor de terroristische moord op een sjiiet in Syrië is definitief.

De Vilvoordse Syriëstrijder Hakim Elouassaki had bij monde van zijn advocaat zijn veroordeling tot 28 jaar cel aangevochten voor het Hof van Cassatie. De man kreeg die straf afgelopen zomer voor een moord die hij in Syrië pleegde. Volgens zijn advocaat kreeg Elouassaki geen eerlijk proces. De Vilvoordenaar staat terecht, omdat hij een gegijzelde sjiiet een kogel door het hoofd geschoten toen zijn familie het gevraagde losgeld niet kon betalen. De advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie weerlegde de aangehaalde middelen en vroeg de verwerping van het cassatieberoep.

Elouassaki is de eerste teruggekeerde Syriëstrijder die in ons land werd veroordeeld voor een terroristische moord die in Syrië werd gepleegd. De twintiger belde in januari 2013 naar zijn vriendin met de boodschap dat hij een sjiiet had geëxecuteerd. Hij schepte er over op en beklaagde zich er over dat zijn poging om de moord te filmen, was mislukt. De Vilvoordenaar was samen met enkele vrienden en leden van Sharia4Belgium naar Syrië getrokken en had zich aangesloten bij Majlis Shura Al Mujahideen, een terroristische groep die mensen gijzelde en losgeld eiste van hun familieleden.

De terrorist keerde in april 2013 terug naar België nadat hij een granaatscherf in het hoofd had gekregen. Hij werd aangehouden en vervolgd voor de moord op de sjiiet. Zijn advocaat tekende cassatieberoep aan en wil het arrest van het hof van beroep van Antwerpen verbreken. Volgens de raadsman had Elouassaki in observatie moeten worden geplaatst, zodat de rechters een beter beeld hadden kunnen krijgen van zijn mentale toestand. Maar volgens de advocaat-generaal maakte het hof van beroep geen fouten. Dat cassatieberoep werd dus verworpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Syriëstrijder, Hakim Elouassaki

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni