© Omroep West | De Vilvoordse werd bij verstek veroordeeld

Vilvoordse twintiger bij verstek veroordeeld voor terrorisme

© Chris Verhaeghe
20/02/2019

Een 22-jarige vrouw uit Vilvoorde is bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Ze trok in 2013 naar Syrië als echtgenote van Shariah4Belgium-kopstuk Houssien Eloussaki. Toen die in de oorlog omkwam, trouwde ze met een andere Belgische Syriëstrijder. Omdat ze daar een gezin stichtte, heeft ze zich volgens de rechter ten dienste gesteld van terreurorganisatie IS.

De Vilvoordse Noura Firoud trok in juni als 17-jarige naar Syrië, om haar vriend Houssein Elouassaki bij te staan. Het voormalige boegbeeld van de terroristische groepering Sharia4Belgium sneuvelde daar, waarna de jonge vrouw een relatie aanknoopte met een andere IS-strijder uit ons land, Ali Houdaifa.

“Ze heeft hem huishoudelijke bijstand verleend, een gezin gesticht en hun drie kinderen opgevoed en verzorgd," oordeelde de rechter. “Dit bewijst dat ze zich actief ten dienste heeft gesteld van IS.”

De vrouw kreeg 5 jaar cel, waarna de rechter haar onmiddellijke aanhouding beval. De vrouw zou momenteel gevangen worden gehouden in een kamp in Syrië.

De Vilvoordse werd eerder al voor de jeugdrechtbank vervolgd voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en voor het ronselen van strijders, maar omdat ze toen al in Syrië zat, kon de jeugdrechter haar geen maatregel opleggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Sharia4Belgium, Syriëstrijders

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie