| De 19-jarige Adil die stierf tijdens een politieachtervolging.

Celstraf voor relschoppers die politie bekogelden in nasleep van dood Adil

© Chris Verhaeghe
13/09/2023

Op het proces rond de rellen na de dood van de 19-jarige Adil die stierf tijdens een politieachtervolging in Anderlecht zijn zeventien jongeren veroordeeld voor gewapende weerspannigheid en vandalisme. De jongeren bekogelden de politie tijdens een gewelddadige confrontatie waarbij meerdere combi’s werden beschadigd en ook de ruiten van het politiecommissariaat sneuvelden.

Adil stierf op 10 april 2020 – in volle coronacrisis – nadat hij wegvluchtte voor een politiecontrole. Het kwam tot een achtervolging, waarbij de tiener ter hoogte van de Nijverheidskaai frontaal botste op een politievoertuig en ter plekke overleed.

Daags nadien kwam het op het Raadsplein in Anderlecht tot hevige rellen tussen enkele tientallen jongeren en de politie. Verschillende combi's werden bekogeld met stenen en ook de ruiten van het politiecommissariaat moesten eraan geloven.

Bij de confrontatie ging een 19-jarige relschopper aan de haal met een dienstwapen dat hij stal uit een van de politievoertuigen. Die man werd twee jaar geleden in beroep al veroordeeld tot een effectieve celstraf van 30 maanden voor zijn aandeel bij de rellen.

Identificaties

Zo’n honderdtal jongeren werden uiteindelijk administratief opgepakt op de dag van de feiten, maar nadien richtten politie en parket een Task Force op om de relschoppers te identificeren op basis van camerabeelden.

Negentien van hen moesten zich in mei van dit jaar voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor hun aandeel bij de schermutselingen, waarbij verschillende politiemensen gewond waren geraakt.

Een deel van hen gaf toe dat ze met stenen hadden gegooid. "Er was een oproep om vreedzaam bijeen te komen", verklaarde een van hen op het proces. "Maar je weet hoe dat gaat. Ik gooide met stenen, maar gelukkig heb ik niemand geraakt. Ik was me niet bewust van de gevolgen", klonk het.

Gevarieerde straffen

De rechtbank beraadde zich de afgelopen maanden over de zaak en veroordeelde zeventien van de negentien beklaagden. De rechtbank maakte een duidelijk onderscheid tussen het aandeel van alle verdachten en legde gevarieerde straffen op.

Twee relschoppers werden bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 37 maanden, waarna de rechter ook hun onmiddellijke aanhouding beval.

Twee anderen kregen 2 jaar cel opgelegd en een vijfde verdachte, die in 2021 al veroordeeld werd voor gelijkaardige feiten, kreeg een bijkomende gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. Twee andere jongeren kregen dan weer een effectieve celstraf van 30 maanden.

Een achtste beklaagde kreeg dan weer een autonome probatiestraf opgelegd van 18 maanden, terwijl negen relschoppers werden veroordeeld tot een werkstraf van 75 tot 190 uur. Twee verdachten werden ten slotte vrijsproken.

Verantwoordelijkheid politie

Intussen loopt er nog steeds een gerechtelijke procedure over de eventuele verantwoordelijkheid van de politie bij de dood van de jonge Adil.

Het parket gaf eerder al te kennen dat het de betrokken politiemensen niet wil vervolgen, maar het is uiteindelijk aan de raadkamer om het dossier al dan niet door te verwijzen naar de rechtbank. De debatten daarover staan gepland op 9 januari 2024.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni