Collectief wil avondklok voorleggen aan Grondwettelijk Hof

© Photo News
| VUB-professor Karin Verelst bij de Raad van State op 30 oktober 2020.

Nu de Raad van State de schorsing van de avondklok bij hoogdringendheid heeft verworpen, kondigt het collectief Geenvodjepapier.be aan de zaak ten gronde te willen voortzetten en een prejudiciële vraag te zullen stellen aan het Grondwettelijk Hof. Eventueel volgen nog stappen voor het Europees Hof of de kortgedingrechter.

Het collectief wijst erop dat in tegenstelling tot de indruk die minister van Binnenlandse Zaken Verlinden zondag in De Zevende Dag wekte, de Raad van State de avondklok niet grondwettelijk verklaard heeft. Aangezien de Raad van State zijn verzoek ontvankelijk heeft verklaard, wil het Collectief de procedure ten gronde voortzetten.

"Tijdens die procedure ten gronde zullen we de Raad van State een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof voorleggen - dit is immers naar zijn eigen oordeel het geëigende kanaal om de zaak ten gronde te beslechten", luidt het in een mededeling.

De Raad stelt volgens het collectief dat de Wet op de Civiele Veiligheid uit 2007 gezien de ernst van de gezondheidscrisis voldoende rechtsbasis geeft aan de ministeriële besluiten over de avondklok.

"Dit is in tegenspraak met de conclusies van de auditeur-generaal in zijn verslag, die de problematische rechtsbasis ervan erkende, maar de hete aardappel doorschoof naar het Grondwettelijk Hof", aldus Geenvodjepapier.be, dat vindt dat de Raad van State in feite voorlopig "volledig vrij spel geeft aan de regering, die een in facto noodtoestandsbeleid voert".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?