VUB-academici naar Raad van State tegen avondklok

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 26 oktober 2020
Updated: 26-10-2020 - 13:32

Een jurist en een wetenschapsfilosofe gelieerd aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) trekken naar de Raad van State om de avondklok in ons land aan te vechten. Ze maken zich grote zorgen over het respect voor onze grondwet.

Dat berichten de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Het verzoekschrift van een twintigtal pagina's zal maandagmorgen vertrekken naar de Raad van State. Daarin eisen jurist Jan De Groote (31) en wetenschapsfilosofe Karin Verelst (55) dat het hoogste rechtscollege van ons land zich dringend uitspreekt over het gebruik van de avondklok in de strijd tegen het coronavirus.

"Niet omdat we tegen maatregelen zijn om het virus te bestrijden", zegt De Groote. Maar een avondklok, dat laat onze grondwet volgens Verelst en De Groote simpelweg niet toe. "Wij kunnen in Belgiƫ niet de noodtoestand uitroepen, zoals in Frankrijk. Artikel 187 stelt dat de grondwet noch geheel, noch ten dele kan worden geschorst."

Online petitie

De Groote vindt dat er genoeg alternatieven zijn om maatregelen te nemen zonder fundamentele grondrechten van de bevolking te schenden. "Een samenscholingsverbod bereikt hetzelfde en is wel wettig. Het is een beperking van uw vrijheid, geen vrijheidsberoving. Dat is een wezenlijk verschil. Het eerste is grondwettelijk, het tweede niet."

Tegelijk met het verzoekschrift lanceren de academici een online campagne met een open brief op de website geenvodjepapier.be. Daar kunnen burgers die akkoord zijn de brief binnenkort mee ondertekenen.

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden verdedigt wettelijke basis avondklok

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is er van overtuigd dat er via de huidige manier wel degelijk een solide wettelijke basis is voor de coronamaatregelen. Het wacht het oordeel van de Raad van State af, "maar we zijn op dit moment niet verontrust", aldus de woordvoerster van minister Verlinden.

"We nemen uiteraard akte van het verzoekschrift bij de Raad van State en wachten op het antwoord", luidt het op het kabinet van minister Verlinden. Die uitspraak wordt eind deze week of begin volgende week verwacht, "maar we zijn er van overtuigd dat we het niet verkeerd voorhebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?