Horeca maand lang dicht en avondklok in heel het land

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
Updated: 16-10-2020 - 19:56

Het Overlegcomité heeft vrijdagavond een akkoord bereikt over de horeca. Cafés en restaurants zullen in heel het land een maand lang dicht moeten. Er komt ook een avondklok in heel het land.

De gesprekken tijdens het Overlegcomité verliepen moeizaam. De horeca bleek een struikelblok te zijn. Daarover werd later dan verwacht een akkoord bereikt. Cafés en restaurants moeten vanaf maandag 19 oktober dicht in heel het land, en dat gedurende een maand. Na twee weken volgt een evaluatie van die maatregel. Maaltijden afhalen blijft wel mogelijk tot 22 uur.

Er komt ook een avondklok in heel het land tussen middernacht en 5 uur 's ochtends. Die gaat in tijdens de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 oktober. De verkoop van alcohol wordt verboden vanaf 20 uur.

Telewerk

Telewerken wordt de regel voor functies waar dat mogelijk is, aldus premier Alexander De Croo. Waar dat niet mogelijk is, "moet er alles aan gedaan worden om op een zo veilig mogelijke manier te werken."

Het aantal nauwe contacten beperkt tot één persoon. Mensen mogen thuis wel nog vier personen ontvangen, als de sociale afstand gerespecteerd wordt.

Evenementen

Voor culturele evenementen en sportwedstrijden verandert voorlopig niets. De protocollen die in die sectoren gelden, worden de komende week herbekeken. Volgende week vrijdag wil federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de nieuwe protocollen voorstellen.

Indien een evenement niet onder een bepaald protocol valt, worden maximum veertig mensen toegelaten. Die beperking geldt onder meer voor begrafenissen. Markten kunnen doorgaan en kleine kermissen met maximum 200 mensen zijn ook toegelaten. Kerstmarkten en winterdorpen zullen dit jaar niet meer doorgaan, aldus de federale gezondheidsminister.

De voorstelling van de langverwachte coronabarometer is uitgesteld. "Over de fundering hebben we een akkoord: we werken met alarmniveau's", aldus Vandenbroucke. Vandaag geldt de vierde en hoogste alarmfase voor heel België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?