Avondklok blijft op 22 uur tot eind maart

NAC
© BRUZZ
10/03/2021
Updated: 10/03/2021 13.49u

De avondklok in Brussel zal behouden blijven vanaf 22 uur tot eind maart. Als de cijfers het toelaten zal ze eventueel gebracht worden naar middernacht vanaf begin april. Dat is afgesproken op het overleg van Brussels minister-president Rudi Vervoort en de burgemeesters en werd zonet bevestigd aan de redactie.

De voorbije dagen steeg de druk om de avondklok in Brussel die twee uur vroeger ingaat dan elders in het land aan te passen. Vanochtend zat Brussels minister-president Rudi Vervoort samen met de burgemeesters van de 19 gemeentes om de maatregel te bespreken.

Daar werd beslist om de avondklok die in Brussel ingaat vanaf 22u ’s avonds tot 6u ’s morgens zoals gepland te behouden tot 31 maart, bovenop de federale maatregelen. Belangrijke reden daarvoor is de huidige epidemiologische situatie in Brussel die met 360 besmettingen per 100.000 inwoners, het hoogste cijfer van België, ernstig blijft.

Burgemeesters verdeeld

Vanaf 26 maart, wanneer het volgende federale Overlegcomité gepland is, zal de maatregel opnieuw bekeken worden in het licht van de besmettingscijfers op dat moment. Als de coronacijfers het op dat moment toelaten, zal de avondklok eventueel naar middernacht gebracht worden, zoals in de rest van het land.

Burgemeester Vincent De Wolf van Etterbeek liet nog weten dat de burgemeesters van de hoofdstad verdeeld waren over de kwestie. “Ongeveer de helft wilde de avondklok versoepelen, de andere helft wilde ze behouden. Daarop heb ik een tussenoplossing voorgesteld: laten we deze bijkomende Brusselse maatregel niet verlengen na 31 maart, al moeten we wél eerst het federaal Overlegcomité van 26 maart en de besmettingscijfers op dat ogenblik afwachten.” Bedoeling is dat de burgemeesters en Vervoort dan opnieuw samenkomen, aldus De Wolf: “Als alles dan meezit, zal Brussel geen nieuwe bijkomende maatregelen treffen in vergelijking met de rest van het land.”

Daarnaast blijft bovenop de federale maatregelen ook de mondmaskerplicht in Brussel behouden alsook het alcoholverbod in openbare ruimtes en moeten de winkels nog steeds sluiten om 20u.

Burgemeester Vincent De Wolf van Etterbeek was aanwezig op het Overlegcomité.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie