Commissaris Pierre Vandersmissen (rechts), politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene.

Commissaris Vandersmissen daagt Alexis Deswaef voor de rechter

© Belga
11/07/2019

Politiecommissaris Pierre Vandersmissen, hoofd interventies bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, heeft de voormalige voorzitter van de Franstalige Mensenrechtenliga rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank van Brussel. Dat maakt die mensenrechtenliga donderdag bekend.

Advocaat en mensenrechtenactivist Alexis Deswaef wordt gedagvaard voor intimidatie en minachting in de periode van 2008 tot 2016.

"De commissaris beweert dat Alexis Deswaef hem tijdens een inbreukperiode van meer dan acht jaar heeft belaagd en beledigd. Het gaat echter over verklaringen die Alexis Deswaef deed in de hoedanigheid van advocaat of voorzitter van de Liga, vooral tijdens interviews in verschillende media. Deze feiten behoren tot zijn meest elementaire vrijheid van meningsuiting, en vallen onder geen enkele voorwaarde onder het strafrecht", luidt het donderdag in een persverklaring.

'Intimidatie'

Deswaef zelf bevestigt dat hij de rechtstreekse dagvaarding dinsdag thuis heeft ontvangen, maar wil geen commentaar geven om de sereniteit van de juridische debatten die binnenkort plaatsvinden te bewaren.

De publieke hoorzitting voor de correctionele rechtbank van Brussel is gepland voor 11 september.

"De reactie van meneer Vandersmissen komt merkwaardig genoeg op het moment dat de gerechtelijke autoriteiten een aantal aanvullende onderzoeksdaden hebben bevolen in het kader van de klacht die meneer Deswaef zelf had ingediend voor zijn willekeurige arrestatie op 2 april 2016", zegt de Mensenrechtenliga nog, die de strafprocedure intimidatie noemt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni