'Crimineel incident' nagebootst op plaats van terreurproces

© Belgaimage
| 6 september 2022: Luc Hennart, persrechter voor het assisenproces van de aanslagen in Brussel, geeft toelichting voor de verzamelde pers.

De hulpdiensten hebben zaterdag een grootschalige crisisoefening gehouden op de Justitia-site, de vroegere NAVO-site in Haren waar het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel gehouden wordt. Er werd een 'crimineel incident' gesimuleerd, zo meldt het Brusselse veiligheidsagentschap Safe.brussels.

Meer dan 500 brandweerlieden, politieagenten, artsen, militairen, agenten van de civiele bescherming, magistraten en andere medewerkers werden tijdens de oefening ingezet. Er werd "een crimineel incident gesimuleerd dat zich in de loop van de dag ontwikkelde", luidt het in een persbericht. "Zo konden de alarmerings- en interventieprocedures voor een eventuele gebeurtenis tijdens het proces over de aanslagen worden getest."

"Het is mijn rol om erover te waken dat het proces goed verloopt en mijn bijdrage is het organiseren van een dergelijke oefening", zegt Sophie Lavaux, hoge ambtenaar en directrice-generaal van Safe.brussels,het Brusselse agentschap dat beter bekend is onder zijn oude naam Brussel Preventie & Veiligheid. "Het gelijktijdig inzetten van honderden actoren op de Justitia-site en in het Regionaal Crisiscentrum (RCCR) is essentieel om te leren samenwerken. Door samen onze procedures te testen, creƫren we betere reflexen, wat essentieel is in een crisis."

In de rechtszaal vonden al enkele preliminaire zittingen plaats. De start van het echte proces was op 10 oktober gepland met de samenstelling van de jury. Maar die start is uitgesteld, nadat de voorzitster van het hof van assisen had beslist dat de individuele glazen kooien waarin de beschuldigden moesten plaatsnemen, afgebroken moeten worden omdat ze de rechten van de verdediging schonden. De nodige aanpassingen kunnen tegen die datum niet klaar zijn, zo liet de federale overheidsdienst Justitie weten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?