Dakloze vijftiger veroordeeld tot 38 maanden cel voor verkrachting

Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis
© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis.
© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 54-jarige dakloze man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 maanden omdat hij een dakloze vrouw had verkracht. De man werd op heterdaad betrapt, maar hield bij de politie en de onderzoeksrechter zijn onschuld staande. Voor de rechtbank erkende hij de feiten wel.

Een getuige belde op 11 mei 2022 de politie omdat ze vlak bij het metrostation Beaulieu iets verdachts had gezien. Volgens de vrouw had ze in een tentje een man gezien die halfnaakt bovenop een vrouw lag, waarbij de man bewegingen maakte die deden vermoeden dat het duo seksuele betrekkingen had, maar was de vrouw opvallend passief.

Toen de politie korte tijd later ter plaatse kwam, zag ze twee paar benen uit het tentje steken en stelde ze een situatie vast die volledig beantwoordde aan de beschrijving die de getuige gegeven had.

"Beide personen waren onder invloed van drank maar bij haar verhoor kon de vrouw verklaren dat ze onderdak had gezocht in het tentje", zei het parket bij de behandeling.

Beperkt IQ

"De verdachte, die het tentje bewoonde, wilde haar wel binnenlaten, maar enkel in ruil voor seks. Toen ze weigerde, trok hij haar naar binnen, en begon haar te verkrachten. Uit angst en omdat ze niet sterk genoeg was, verzette de vrouw zich niet."

De 54-jarige man ontkende eerst dat hij met de vrouw betrekkingen had gehad, maar onderzoek wees uit dat zijn sperma op haar was aangetroffen. Voor de rechtbank gaf hij de feiten uiteindelijk toe.

"Mijn cliënt heeft een beperkt IQ en beperkte sociale vaardigheden", pleitte zijn advocaat. "Hij reageert primair, zoals een kind, vandaar ook zijn ontkenning in het begin. We vragen een milde gevangenisstraf, met een deel met uitstel."

De rechtbank had weinig oren naar die vraag en legde de man een gevangenisstraf van 38 maanden op.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?