Dertiger veroordeeld tot drie jaar cel voor resem inbraken en diefstallen

22/02/2023

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een 34-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar omdat hij verantwoordelijk was voor een reeks inbraken en diefstallen in Brussel en Grimbergen. De verdediging had om een gevangenisstraf met probatie-uitstel gevraagd, maar daar ging de rechtbank niet op in.

In de nacht van 19 op 20 oktober was de dertiger op rooftocht gegaan in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Die nacht slaagde hij erin binnen te dringen in vier woningen, waar hij een hele hoop goederen kon buitmaken, en probeerde hij hetzelfde bij nog vijf andere huizen. De man kon de volgende ochtend op een lijnbus in Grimbergen onderschept worden en in zijn tas vond de politie nog de buit. Zijn vingerafdrukken werden teruggevonden op verschillende plekken in de bezochte woningen en enkele slachtoffers herkenden hem ook formeel.

Uit verder onderzoek bleek dat de dertiger ook in Brussel verschillende feiten had gepleegd. Zo had hij ingebroken in een bar, had hij in een winkel een gsm gestolen, en in een restaurant een handtas. Van die feiten waren er ook getuigen en camerabeelden. "Mijn cliënt geeft het grootste deel van de feiten toe", klonk het aan de zijde van de verdediging. "Er zijn enkele feiten die hij ontkent en waarvoor er volgens ons onvoldoende bewijs is. Zo zijn de camerabeelden van enkele diefstallen allesbehalve duidelijk."

De verdediging voerde ook aan dat de dertiger heroïnegebruiker was en nood had aan hulp om van die verslaving af te geraken. Daarom werd gepleit voor een gevangenisstraf met probatie-uitstel. De rechtbank vond de feiten veel te ernstig om een gevangenisstraf met uitstel uit te spreken, en legde de dertiger een effectieve gevangenisstraf van drie jaar op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni